C lägger ner sina röster i dag i stället för att fälla Annika Strandhäll (S).

ANNONS

”Sveket är totalt!”, skriver riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) på Twitter.

Klockan 12 i dag sker misstroendeomröstningen i riksdagen mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

M, KD, SD och L har samtliga sagt att de tänker fälla Strandhäll. Men centern väljer en annan linje och lägger ner sina röster.

Det bekräftar Centerpartiets Anders W Jonsson för Ekot i Sveriges Radio.

Det innebär att Strandhäll sitter säkert eftersom de andra partiernas röster inte räcker för att få bort statsrådet, som avsatte Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler enligt kritikerna av politiska skäl och att hon sedan ljugit om saken inför KU.

ANNONS
ANNONS

”Vi tar väldigt allvarligt på frågan om misstroendeförklaring. Det är ju riksdagens absolut skarpaste instrument, där vi kan avsätta en minister. Men i det här fallet så tyckte inte vi att skälen räckte”, säger Anders W. Jonsson, Centerns gruppledare i riksdagen, till Ekot.

Annika Strandhälls öde låg i Centerns händer sedan Moderaterna väckt misstroendet mot ministern.

Nu anklagas C för ”ovärdigt fulspel” från moderat håll, skriver Expressen.

Det här twittrar Jan Ericson, moderat riksdagsledamot, enligt tidningen.

Han funderar över hur det hade gått för C i EU-valet ”om man inte tjuvhållit på sitt stöd för en ljugande Strandhäll”.

ANNONS
ANNONS

Och Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström ställer sig frågande till Centerns beslut, han skriver på Twitter: ”Centerpartiet tycker tydligen att det är ok att sparka GD pga partitaktik, ljuga för KU och inte följa lagen. Frågan nu är hur dyrt eller billigt Centerpartiet sålde sig.”

I går skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor, med adress till Centerledaren Annie Lööf, på Facebook: ”[…] Antingen får vi svart på vitt i ett riksdagens misstroende. Eller så får vi grönt på rött om Centerpartiets förvandling till stödparti. Låt oss hoppas på det förra”.

Det här uppger Aftonbladet, som ännu inte sett någon reaktion från Moderatledaren Ulf Kristersson på Centerns besked att partiet väljer att lägga ner sina röster i dagens misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll.