Dagens ledarkoll handlar om det politiska läget i Borås, om att Fridolin avgår, om en likvärdig skola och om ekonomisk solidaritet. Och om författare har spelat ut sin roll som yrke.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Rörigt i Borås

Även lokalt, som i Borås, är det nya konstellationer som gäller inom i den politiska världen. Borås-Tidning skriver: ”Det enda som egentligen är uppseendeväckande med att Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommer att leda Borås under den kommande mandatperioden är att den politiska plattformen som partierna kommit överens om gör det svårare att utvärdera denna samverkan i efterhand.”

Dagens Industri: ”Sluta NU, Fridolin”

Igår kom beskedet att Gustav Fridolin (MP) slutar som språkrör. Det kan inte gå fort nog, enligt DI: ”Gustav Fridolin bör lämna sin post omedelbart. Genom att sitta kvar gör han sitt parti en otjänst. Det är nu Miljöpartiet, och andra partier, måste ompröva sina positioner och fråga sig: Hur får vi bäst utrymme att driva vår politik? Ungefär som de lokala miljöpartisterna har gjort i Stockholms stad, Stockholmslandstinget och i Solna.”

Är en likvärdig skola ens möjlig?

Eskilstuna-Kuriren skriver ofta pigga ledare. Idag handlar den om skolan: ”Skillnaderna uppstår dock inte när eleverna börjar i skolan. Redan i förskoleåldern har de olika förutsättningar, vilket bäst utjämnas genom att ge barn till sjukskrivna, arbetslösa och föräldralediga fler timmar i förskolan och rätt att gå på fritids efter skolan.”

Ekonomisk solidaritet för oss närmare varandra

The Guardian är på en helt egen nivå när det gäller ledare. Idag skriver man om hur förtroendet människor emellan faktiskt också har en ekonomisk och politisk dimension. Mer solidaritet ökar förtroendet mellan människor är tidningens tanke: ”The gap between rich and poor has been widening for decades, driving a climate of mistrust that harms us all.”

ANNONS
ANNONS

Dagen Snackis:

Jag är författare och har givit ut 18 böcker. Nu känns det som tidernas mest förlegade yrke. Vem orkar ens läsa böcker 2018?