Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som partiledare för Tories, meddelar hon på en presskonferens. Datumet för hennes avgång är satt till den 7 juni.

ANNONS

Det rapporteras brett i media. Theresa May har sedan folkomröstningen förra året jobbat hårt för att få till ett Brexit-avtal, men arbetet har varit fruktlöst.

”Jag har gjort allt jag kan för att få parlamentsledamöternas stöd… men tyvärr har jag inte lyckats”, säger hon till pressen enligt Dagens Nyheter.

”Ända sedan jag först öppnade dörren bakom mig som premiärminister har jag strävat efter att göra Storbritannien till ett land inte bara för de privilegierade utan för alla och att respektera resultatet i folkomröstningen”, fortsätter hon vid presskonferensen.

”Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar”, avslutar hon enligt DN.

Expressens Mats Larsson menar att Theresa May bara har sig själv att skylla, och att det är hennes olika beslut som ”styrt landet till det kaos som rått de senaste månaderna”.

”Problemet är bara att Mays avgång inte löser något. Den 8 juni kommer britterna fortfarande vara lika splittrade, och underhuset precis lika delat”, skriver Therese Larsson Hultin i Svenska Dagbladet.

Vad som kommer att hända med Brexit är nu mycket mer osäkert. Den som efterträder Theresa May kan välja att ”utlysa ett nyval” säger DN:s expert Erik de la Reguera. Ett annat alternativ är att Storbritannien får göra ett villkorslöst uttåg ur EU den 31 oktober, vilket är det datum som gäller i nuläget.

ANNONS
ANNONS

Här om dagen rapporterade Dagens PS om att en av Mays ministrar hoppat av, och att besked om premiärministerns avgång var nära.

LÄS MER: SR: ”Ännu en spik i kistan för Theresa May” [Dagens PS] >