Polismordet och åtgärder mot Sveriges växande ”vålds- och narkotikaekonomi” bör dominera regeringsförklaringen. ”Läget är akut”, skriver Di på ledarplats och uppmanar den regering som tar form att stoppa mordvågen.

ANNONS

”Hela Sverige är i en särskild händelse”, konstaterar PM Nilsson i ledaren på Dagens Industri.

Han uppmanar den regering som nu ska bildas att hålla rätt fokus, det vill säga på att få bukt med den organiserade brottsligheten som nu senast eskalerade i ett polismord.

Om regeringen som tar form inte tar saken på allvar, mordvågen bland gängkriminella, utan har som enda syfte att hålla SD stången, då är det ”ett svek”, anser PM Nilsson.

Morden bara en del i brottsutvecklingen

”Att återigen använda regeringsbildningen för att flytta uppmärksamheten från SD:s lägesbild är ett svek. Kunskapen om situationens allvar är numera omfattande. De spektakulära morden är en liten del av en hel vålds- och narkotikaekonomi som växer och tar sig in i allt fler av samhällets delar. Läget är akut”, slår han fast och pekar på den analysrapport baserad på Enchrochatmaterialet som polisens underrättelseenhet Nationella operativa avdelningen presenterade i maj i år, och som är publicerad på polisens hemsida.

Rapporten tar upp narkotika-, vapen,-mord- och penningtvättsmarknaden i Sverige.

Där redogörs i detalj hur de kriminella opererar med systematik, men också vilka pengar som är i omlopp och hur den organiserade brottsligheten infiltrerar såväl offentliga som privata miljöer, däribland politiker, advokater, banktjänstemän och företagare.

C, MP och V saknar insikt i problemets allvar

Metoderna är sofistikerade och jämförbar med maffiasyndikat.

PM Nilsson anser att risken nu är stor för att Sverige får ännu en svag minoritetsregering där ytterkantspartier, C, MP och V, med en ”svag eller obefintlig probleminsikt” och med ”noll förståelse för den grova kriminalitetens kopplingar till migration” nu åter får ta över styret i landet.

ANNONS
ANNONS

Polisskjutningen i Göteborg borde vara väckarklockan, attacken på rättsstaten Sverige, men PM Nilsson är orolig för att förnekelsen av de växande gängkriminaliteten fortsätter.

När statsminister Stefan Löfven (S) påstår att Sverige fått fler poliser för att bekämpa våldsvågen är det heller inte sant, tvärtom är antalet poliser ”per capita historiskt lågt”, enligt Dagens Industris ledarskribent.

Läs även: Så vill Hagströmer stoppa gängkriminalitet [Dagens PS]