Företagarförbundet slår fast att riksdagens beslut att sänka skatten med 50 öre på drivmedel inte ger några jobb.

ANNONS

Bränslepriserna har nästan fördubblats på drygt ett år, konstaterar Företagarförbundet, och att som riksdagen då besluta om att sänka skatten på drivmedel med 50 öre får försumbar effekt.

Sänkningen, som antogs i samband med budgeten i november i fjol, ska träda i kraft 1 maj i år.

Men det ger inga jobb till företagen, som hukar under de skyhöga priserna på bensin och diesel, enligt Företagarförbundet som uppger att dieselpriset ökat med 95 procent och bensinpriset med 60 procent mellan november 2020 och mars 2022.

”För en företagare med fem anställda och som var och en kör 50 km per dag innebär det ökade kostnader för företaget på en halv miljon”, skriver Företagarförbundet i ett pressmeddelande.

Räcker endast till att anställa en person en och halv vecka

För den summan skulle företaget i stället kunna anställa en person, men den 50-öriga sänkning på bränsle som riksdagen klubbat innebär att företagets kostnader på drivmedel endast minskar med 15 000 kronor och det räcker bara till att anställa en person i en och en halv vecka, heter det.

Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet, anser att politikerna måste genomföra ”riktiga reformer” i stället för att ägna sig åt ”kortsiktiga stöd och allmosor med en tusenlapp hit eller dit”.

Det är först när företag – med betoning på små och medelstora företag – får riktiga stimulanser som jobben kommer, enligt Rebane som konstaterar att fyra av fem jobb i Sverige skapas i små och medelstora företag.

ANNONS
ANNONS

”Ska dessa jobb skapas krävs sänkta skatter på drivmedel (och energi). Det räddar både företag, jobb och genererar nya samt mer skatteintäkter i det långa loppet”, framhåller han och påpekar att den svenska arbetslösheten efter pandemin fortfarande är hög med över 400 000 arbetslösa, samtidigt som flyktingvågen från Ukraina innebär nya utmaningar för svensk arbetsmarknad.

Läs även: Bränslepris: EU-nej till svenskt riksdagskrav [Dagens PS]