Dagens PS

De nya LAS-reglerna: Detta vet vi hittills

Gudmund Toijer
Justitierådet Gudmund Toijer presenterar det nya lagförslatet 1 juni. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 26 maj 2020Publicerad: 26 maj 2020

I söndags avslöjade SVT detaljer kring den nya LAS-lagen, som väntas införas år 2022. Nedan är de största förändringarna du som företagare kan vänta dig om lagförslaget står sig. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT Agenda har fått ut detaljer från det lagförslag som presenteras nästa vecka. Förändringar är att vänta i alla led av anställningsprocessen, som anställning, personalfrågor och uppsägningar.

Anställning: De nya reglerna innebär att personal som har jobbat under totalt nio månader eller mer under en treårsperiod år ska få förtur till anställning. Dagens gräns för förtur är 12 månader.

Personalfrågor: Kategorin “kompetensutveckling” skrivs in i lag. Det innebär att arbetsgivare har som plikt att införa “skälig kompetensutveckling under anställningen”.

Uppsägningar: Företag har idag möjlighet att hålla två anställda som undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar. Dessa undantag ökar till fem.

Om en anställd vill ogiltigförklara en uppsägning i dagens läge behåller denne anställning och jobb tills tvisten är avgjord. Det kravet ställs inte längre på arbetsgivaren. Detta gäller företag med 15 anställda eller mindre.

Det kommer bli lättare för arbetsgivare att säga upp personal utan personliga skäl.

Arbetsgivare behöver inte längre ta hänsyn till ålder när de väljer mellan två kandidater. Om två anställda har jobbat lika länge väljer företaget vems anställning de vill avsluta.

Justitierådet Gudmund Toijer leder utredningen om de nya LAS-reglerna och ska presentera lagförslaget 1 juni.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS