Behovet av svensk arbetskraft är akut på flera företag i Danmark – en dansk varuhuskedja säger sig ha 100 lediga jobb.

ANNONS

Det är danska varuhuskedjan Blidka som enligt TT tagit sig över sundet till Malmö för att locka svenskar till både hel- och deltidstjänster.

”Vi har stora behov – vi har hundra lediga jobb bara på den affär jag är på”, säger Rasmus Jørgensen från Bilka, berättar nyhetsbyrån.

Företaget är inte ensamt om att erbjuda svenskar arbete i Danmark. Enligt artikeln är behovet av arbetskraft enormt och akut. Särskilt inom hotell- och restaurangbranschen men även inom logistiknäringen.

TT rapporterar från en dansk jobbmässa i Hyllie i Malmö, som uppges vara ett samarrangemang mellan Arbetsförmedlingen, Greater Copenhagen, Köpenhamns Kommun, Malmö Stad och näringslivsorganisationen Dansk Erhverv.

Öresundsregionen tar nya tag efter pandemin

Pandemin börjar klinga av och Öresund har, framgår det, som mål att komma i gång igen.

I Sverige är arbetslösheten hög. I Danmark är den betydligt lägre, endast 3,3 procent, vilket uppges vara den lägsta nivån på tolv år.

Trots det finns alltså ett stort behov av svensk arbetskraft och många skåningar behöver jobb. TT berättar att 13,8 procent av arbetskraften bara i Malmö stad saknar ett jobb.

Kraven tycks överlag heller inte vara så höga i Danmark. Ett glatt humör, möjligen it-kunskaper och i vissa fall engelska.

En ung man som precis sagt upp sig från sitt jobb i Sverige hoppas få nytt jobb i Danmark, helst på ett hotell eller tivoli.

ANNONS
ANNONS

”Man märker att de vill ha oss malmöiter.”

Läs även: Bara tre av tio vill flytta för jobb [Dagens PS]