Alla regioner i Sverige löper enligt Nordea risk för en kraftig inbromsning. I klartext en lågkonjunktur. Orsaken är coronakrisen, skriver Nordea i nya numret av Regionala Utsikter och uppger att fallet inledningsvis är störst i Stockholm och Småland.

ANNONS

Flera län i Norrland uppges däremot ha klarat krisen förhållandevis bra så här långt medan coronakrisen påverkat särskilt Stockholm skoningslöst.

”Unikt för coronakrisen är att tjänstesektorn har drabbats omedelbart, till skillnad från tidigare nedgångar då den inhemska tjänstesektorn har varit en buffert som dämpat svängningarna i ekonomin. För första gången på minst 25 år krymper Stockholms ekonomi”, skriver Nordea och fortsätter:

”Nästan 8 procent av alla sysselsatta i huvudstaden har antingen redan permitterats eller varslats. I Jönköpings län och Västra Götalands län ligger andelen på 7 respektive 6 procent. Lägst andel har Gotlands, Uppsala och Södermanlands län på mellan 2-3 procent. Att andelen är hög ökar riskerna på bostadsmarknaden.”

Inbromsningen i Stockholm historiskt stor

Till nyhetsbyrån TT säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea, så här:

”Stockholm har en inbromsning som vi aldrig har sett tidigare, så långt vi har data”.

När det gäller Västsverige och Smålandsregionen har pandemin gjort att fordonsindustrin praktiskt taget stått stilla vilket enligt Nordea drabbat regionerna hårt.

ANNONS
ANNONS

Nordea spår en ökad press på staten, kommuner och regioner framöver med en förstärkt nedgång i ekonomin.

Sammantaget anser Nordea att regeringen och Riksbanken agerat snabbt för att dämpa coronakrisens ekonomiska effekter.