Dagens PS

Chefer döms för anställdas självmord

Didier Lombard döms för de anställdas självmord, här dynd han under rättegången. ()Foto: TT)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 20 dec. 2019

För tio år sedan begick flera anställda självmord på ett franskt telekombolag. Nu döms flera chefer till fängelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är att det franska bolaget France Telecom privatiserades och bytte namn till Orange för över ett decennium sedan.

Detta innebar ökade krav på lönsamhet. Eftersom de anställda då var statligt anställda och svåra att säga upp enligt fransk lag, ska cheferna ha börjat trakassera medarbetare. Detta för att de skulle säga upp sig själva.

“Jag ska få folk att lämna företaget på ett eller annat sätt, antingen genom fönstret eller genom dörren”, ska dåvarande vd:n Didier Lombard ha sagt vid den tidpunkten, enligt SVT.

Strax därefter började folk begå självmord. Bland annat ska en person ha hoppat ut från fönstret och en annan tänt eld på sig själv, skriver SVT.

Nu fälls Didier Lombard och två andra chefer efter att ha varit åtalade för 19 av de 35 självmord som anställda begick under 2008-2009. Straffet blir ett års fängelse var (åtta månader villkorligt), och 15.000 euro i böter var. Företaget åker på en bot på 75.000 euro, skriver SvD Näringsliv.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS