Dagens PS

Budkriget om Tre Kronor – styrelsen förordar nytt bud

Tre Kronor
Stryelsen, med ordförande Bernt-Olof Gustavsson (infölld), förordar det nya budet. (Foto: Tre Kronor)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 04 maj 2021Publicerad: 04 maj 2021

Ett budkrig har startat om fastighetsbolaget Tre Kronor Property Investment. Styrelsen rekommenderar aktieägarna att ta det senare budet, förutsatt att inte budet matchas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsbolaget Tre Kronor är hett på marknaden, ett budkrig har startat sedan styrelsen nobbat det första budet, 148,95 kronor per aktie, lagt av Svenska Handelsfastigheter. Nu har Trophi Fastighets AB, som ägs av Tredje AP-fonden, klivit in i budgivningen och erbjuder 160 SEK per aktie. En affär som skulle kosta Trophi cirka 1,65 miljarder SEK. Styrelsen rekommenderar aktieägarna att ta budet.

“Vid en samlad bedömning och under rådande omständigheter anser Tre Kronors styrelse att villkoren för Erbjudandet är skäliga och rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera Trophi Fastighets offentliga uppköpserbjudande”, skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

Följt utvecklingen

I fastighetsbolaget ingår 150 fastigheter, värderade till ungefär tre miljarder kronor, bland de största hyresgästerna finns Ica och Systembolaget. Trophi har följt bolagets utveckling och imponeras av mängden handelsfastigheter som finns i portföljen.

“Vi på Trophi delar Tre Kronors syn på långsiktig förvaltning och utveckling samt delar målsättningen att skapa attraktiva handelsplatser, och våra respektive bestånd utgör en operationellt attraktiv kombination. Med detta erbjudande ger vi aktieägarna i Tre Kronor möjligheten att realisera sin investering och rekommendationen från styrelsen i Tre Kronor är ett kvitto på att budet är attraktivt för alla aktieägare i Tre Kronor. Tillsammans med vår ägare Tredje AP-fonden bygger vi en ledande aktör inom handelsfastigheter i Norden”, säger Jan Björk, vd på Trophi.

För att affären ska gå i lås krävs att Trophi får mer än 90 procent av aktierna. Storägarna Länsförsäkringar Fondförvaltning, ungefär 7,9 procent och Ciftia AB, ungefär 9,3 procent av aktierna är beredda att acceptera budet från den nya budgivaren, under förutsättning att inte Svenska Handelsfastigheter matchar det nya budet.

Läs mer: Fler företagsnyheter på 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS