Brottsligheten tar inte paus – ökat behov av säkerhet

Uppdaterad: 03 maj 2021Publicerad: 03 maj 2021
Säkerhet
Säkerhet är viktigt i en värld där brottsligheten inte tar paus. (Foto: TT)

Säkerhet är viktigt i en värld där brottsligheten inte tar paus. Nu visar en konjunkturbarometer att säkerhetsföretagen blomstrar och visar bäst reultat någonsin.

ANNONS
ANNONS

Säkerhetsföretagen ser positivt på framtiden, aldrig tidigare har säkerhet varit en bransch som går så bra som just nu. Det visar Säkerhetsföretagens konjunkturbarometer för april 2021. En av orsakerna är att brottsligheten aldrig tar paus, inte ens under en pandemi.

“Hela 75 procent av företagen ser ökad efterfrågan på företagens tjänster inom ett halvår. Företagen ser också att antalet anställda kommer att öka”, säger Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef, Säkerhetsföretagen.

Negativ brottsutveckling

Statistik från Nationella Trygghetsundersökningen, NTU, visar att brottligheten fortsätter i en negativ spiral. Mer än var fjärde svensk är oroliga för att utsättas för brott och väljer ofta eller mycket ofta olika vägar eller färdsätt för att undkomma brottsligheten.

“Polisen har alltid ansvaret för att hantera brottsutvecklingen. Väktare och ordningsvakter är dock ett viktigt komplement som kan hjälpa till i det trygghetsskapande arbetet”, säger Jansson.

Brott och ordningsstörningar drabbar allt från företag och kommuner till den enskilde individen. Nu efterlyser Säkerhetsföretagen ett antal reformer från politiken, och det ska göras från grunden med en ordentlig riskanalys för att säkerställa kostnadseffektiva trygghetsinvesteringar.

Föreslagna reformer

De reformer som Säkerhetsföretagen vill se är.

  • Stärk polisen i hela landet
  • Inför en statlig trygghetsmiljard för lokala trygghetsinvesteringar
  • Upphandla säkerhetstjänster med en rimlig balans mellan pris och kvalitet, god leverantörsdialog och en möjlighet för många aktörer att vara med
  • Inför ett riktigt trygghets-rut och ställ det auktorisationskrav bevakningslagen ställer på yrkesmässig bevakning också på enklare tillsyn i hemmet

 

Läs mer: Fler branschnyheter på 

ANNONS
ANNONS