Dagens PS

BRA ansöker om ny företagsrekonstruktion

BRA
Svenska flygbolaget BRA är i kris och tvingas på nytt ansöka om rekonstruktion av företaget. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

Svenska flygbolaget BRA ansöker på nytt om företagsrekonstruktion och lägger skulden i hög grad på den svaga svenska kronan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Företaget påverkas kraftigt negativt av valutaeffekter på grund av den svaga svenska kronan”, skriver BRA i ett pressmeddelande.

Andra problem som ställt till det och som tvingar det svenska flygbolaget att än en gång ansöka om rekonstruktion är förseningar av flygplansleveranser till följd av “global kapacitetsbrist på flygplan och reservdelar, vilket har resulterat i stora engångskostnade”, skriver BRA, Braathens Regional Airlines, vars historia går tillbaka till året efter andra världskrigets slut, 1946.

BRA: Flygen går som vanligt

Flygbolaget ansöker nu om företagsrekonstruktion för sju av koncernens 13 bolag, men processen ska inte påverka kunderna då “alla flygningar kommer att genomföras och verksamheten fortsätter som vanligt”.

BRA ska nu försöka få till stånd en långsiktig finansiell stabilitet, sanera skulder och omförhandla avtal för att säkerställa jobb.

Störst i landet på inrikesflyg

Fkygbolaget uppger att drygt en miljon resenärer årligen flyger med BRA och att flygbolaget, sett till antal flyglinjer, är Sveriges största inrikesflygbolag.

Flygbolaget har omkring 500 anställda men har efter pandemin, då flygbolaget också genomgick en företagsrekonstruktion, haft det tufft, även om ett nytt affärsområde med charterflygningar åt researrangörer startats.

ANNONS

Utöver en svag svensk krona har det höga räntetrycket tillsammans med ökade kostnader, däribland bränslepriserna inneburit hårda prövningar.

Ägaren: Svår sits orsakad av olycka omständigheter

“Just nu har en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation”, säger Per G. Braathen, styrelseordförande och ägare av BRA, i en kommentar.

” Vi kommer att fortsätta vår högt uppsatt ambition om att ställa om flygbranschen till fossilfritt så snabbt det är möjligt”, tillägger han.

BRA skriver att ägarna är beredda att skjuta till nytt kapital vid en framgångsrik rekonstruktionsprocess och att man överväger att ta in nya investerare.

Läs även: Flygbolaget BRA startar elflyg till Gotland Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS