Dagens PS

Bolidens vd sågar börsbolag som tigger bidrag

Mikael Staffas, Bolidens vd
Bolidens vd Mikael Staffas är nöjd med samarbetet i det norska smältverket Odda. (Foto: Boliden)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 juli 2020Publicerad: 23 juli 2020

“Staten har slängt ut pengar till bolag som borde vara robusta nog att klara sig utan stöd, men i stället skrikit på hjälp.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger gruvjätten Bolidens vd Mikael Staffas till Dagens Industri.

Boliden har inte tagit emot något permitteringsstöd under coronakrisen men uppvisar ändå ett starkt resultat i andra kvartalet.

Ökar intäkter och rörelseresultat

Intäkterna ökade med 5 procent till nära 13,4 miljarder kronor och rörelseresultat blev något starkare än motsvarande period i fjol.

Det har gått bra för Boliden under pandemin. Gruv- och smältverksbolaget har inte behövt varsla någon personal, framgår det.

“Vi har en inneboende kostnadseffektivitet och en balansräkning som gör att vi kan hantera sänkta världsmarknadspriser. Den andra biten är att vi inte har något överflödigt folk. Många bolag verkar kunna skicka hem lite folk nu och då när staten betalar utan att det påverkar dem så mycket. Skickar vi hem en medarbetare så blir det jobbet inte gjort och produktionen minskar”, säger Mikael Staffas till Di där han både går hårt åt det statliga stödet till bolag som anser borde kunna stå på egna ben under en lågkonjunktur och den kultur som råder och som främjar skuldsättning mer än egna kapitaltillgångar.

Läs hela artikeln på Di.se (obs, inloggning krävs).

Nordea hissar Boliden-aktien

ANNONS

Finwire rapporterar i dag att Nordea lyfter fram tre argument som talar för Boliden efter gårdagens starka rapportsläpp.

Nordea-analytikern Christian Kopfer skriver att den positiva synen baseras främst på förväntningar om uppreviderade vinstprognoser, en stark balansräkning med utdelningspotential samt betydande uppsida med mid-cycle priser.

Med stöd av lägre lagernivåer har särskilt kopparpriserna stigit, mycket mer än zinkpriset. På mid-cycle priser, vilket väntas nås år 2023 för alla metaller, väntar man sig att Boliden kan generera ett rörelseresultat på nästan 10 miljarder kronor. Det skulle innebära att aktien handlas till en lägre multipel än sex gånger rörelseresultatet.

Aktien steg under gårdagen och är upp 1,7 procent den senaste veckan. Nordea väljer att höja riktkursen till 280 kronor (260) efter rapporten, med en bibehållen köprekommendation.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS