Dagens PS

Bolaget vann mot Tillväxtverket – seger för många företag

Tillväxtverket
Byggkonsultbolaget Kåver & Mellin vann mot Tillväxtverket i högsta förvaltningsdomstolen, vilket även kan vara en seger för många andra företag. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 juni 2021Publicerad: 22 juni 2021

Byggkonsultbolaget Kåver & Mellin vann mot Tillväxtverket i högsta förvaltningsdomstolen. Domen ses som en seger för många företag som nu kan få sina beslut omprövade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Domen där Kåver & Mellin vann mot Tillxäxtverket blir prejudicerande och kan innebära att tusentals beslut från förra året nu kan behöva omprövas i högsta förvaltningsdomstolen.

“Jag vet en massa företag som inte klarar sig utan stöd och som nu kommer att få rätt”, säger Kåver & Mellins ordförande Anders Hedberg till Di och tillägger:

”Det är för dem vi gör det här, inte för vår egen skull.”

Vann mot Tillxäxtverket

Kåver & Mellins egen process mot Tillväxtverket går tillbaka till juni i fjol, och efter ett långdraget överklagande landade det nu i att byggkonsultbolaget vann mot Tillxäxtverket.

”Vi har lagt ned mer pengar på att driva ärendet, än vad vi får i permitteringsstöd”, klargör Anders Hedberg.

Tusentals företag

Det är inte bara Kåver & Mellin som har en annan jämförelsemånad än vad Tillxäxtverket uppger, menar arbetsgivarorganisationen Almega.

ANNONS

Det rör sig om tusentals företag som har fått fel jämförelsemånad. Enbart under mars månad i fjol uppgår antalet beslut om stöd till omkring 24 000.

Enligt Till­växtverkets uppskattning rör det sig om cirka 2 000 företag som påverkas av att jämförelse­månaden blir en annan.

Visar inte hela bilden

Men det är en siffra som inte visar hela bilden menar Andreas Åström, närings­politisk chef på Almega, eftersom det inte gäller alla de företagare som godtagit besluten, utan bara gäller de som överklagat avslagen till för­valtningsrätten.

”Runt 60 000 svenskar byter jobb varje månad. Med Tillväxtverkets hemsnickrade tillämpning har troligen cirka 100 000 nyanställda exklude­rats från stödet”, säger Andreas Åström och klargör:

“I det läget är det naturligt för arbetsgiva­ren att avsluta anställningen.”

Läs mer: Tillväxtverket pausar permitteringsstödet

 

ANNONS

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS