Det har vänt efter sommaren. Bemanningsbranschen ser ljuset i tunneln när företagen återanställer.

ANNONS

Alldeles efter corona slog till såg det nattsvart ut för bemanningsföretagen. Nu ser läget annorlunda ut. Bemanningsföretagen Academic Work, TNG Group och Bravura har märkt att företagen är på jakt efter bemanning. Peter Knutsson, vd på Academic Work, säger till Di att vändningen har kommit efter sommaren.

”Det är flera projekt som har kommit igång hos kunder och behovet av arbetskraft ökar. Vi ser en stark indikator att bolagen börjar anställa igen, och vi har fått mer att göra både på bemannings- och rekryteringssidan”, säger han.

Medan många företag har hängt löst det senaste halvåret så finns det även de som klarat sig bra.

”De kunder vi haft kvar är större bolag inom de branscher som är opåverkade, eller som till och med stärkts. De har räddat upp oss under den här perioden”, säger Bravuras vd Martin Sander, till Di.

Utbildningssegmentet tuffar på

Pandemin har som bekant gjort att många gått tillbaka till skolbänken – vilket har gett bra siffror inom segmentet utbildningsverksamhet – något som både Academic Work och konkurrenten Student Consulting dragit nytta av.

”Det vi sett i branschen är att det blivit en kraftig minskning på heltid, men man ökar på timbemanning. Kunderna har ett förändrat behov. Vi har fått jobba med att öka vår studentpool för att kunna hjälpa dem mer från dag till dag. Det har lett till att vi har tillväxt på konsulttimmarna”, säger Tobias Lindfors, vd på Student Consulting.

Han ser positivt på den närmaste framtiden. Det gör även Academic Work, som tror på tillväxt under andra kvartalet 2021.

Martin Sander på Bravura ser även han ljust på framtiden.

”Inga med- och motgångar varar för evigt. Långsiktigt vet vi att våra kunder vill ha mer flexibilitet och att penetrationsgraden av bemanningsanställda kommer att fortsätta att gå upp i Sverige”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Mitt i viruskrisen – Amazon nyanställer 100 000