Dagens PS

Bankerna applåderar deras affärsidé

Deras business hyllas av bankerna. (Foto: Privat)
Deras business hyllas av bankerna. (Foto: Privat)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 17 okt. 2017

I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det började så simpelt som med ett besök i mataffären…”

Vem är du?

Joakim Sjöblom, född och uppvuxen i Dalarna men har letat mig söderut via studier vid Högskolan i Skövde och driver nu företaget Mina Tjänster Sverige AB från Göteborg. Har hunnit med att starta och driva tre bolag sedan 2011 och lyckats samla på mig en hel del insikter och erfarenhet under dessa år.”

“Att vara egen har högre toppar och djupare dalar i den emotionella bergochdalbanan, att vara en obotlig optimist med mycket fokus på genomförande har garanterat hjälpt till!”

Hur fick du affärsidén?

“Detta är en fråga som kommer ofta och är ganska klyschig. När man lever som student är din budget ofta begränsad, vilket den var även för mig. Det började så simpelt som med ett besök i mataffären, fullt medveten om hur mycket pengar jag hade kvar på kontot för att kunna handla. När jag väl kom till kassan nekades köpet, alltid lika irriterande. När jag undersökte varför hade en hel hög med automatiska betalningar genomförts de senaste dagarna, jag hade betalt för allt från gymkort till mobilabonnemang och Spotify. Det här var grunden till Mina Tjänster – jag behövde ett verktyg som håller koll på mina abonnemangstjänster och återkommande kostnader.”

Berätta om företaget.

“Resan med Mina Tjänster har på många sätt följt samhällets ‘ideala’ väg för hur man går från idé till tillväxtbolag. 2014 var idéåret då vi bland annat vann vår kategori i Venture Cup, tog oss till final i Business Challenge och till slut även fick delta i inspelningen av tv-programmet Draknästet. Eftersom jag studerade under denna period så var det CSN-doping för att inte behöva ta ut lön innan det fanns utrymme för detta, här kom även hjälp i form av ett stipendium från Ung Företagsamhet, ett bidrag från Alfastiftelsen och förstudiemedel från Almi. Många bäckar små och mycket bekräftelse höll energin på topp under året, för att jag vid årsskiftet 2014/2015 skulle kunna ta in mina två medgrundare Jonas och Marcus“.

ANNONS

“Marcus är en extremt skicklig mjukvaruutvecklare, en avgörande kompetens som jag själv saknar. Tillsammans började vi bygga på version 0.1 av Mina Tjänster som lanserades den 23 mars 2015 i samband med att Draknästet sändes. Vi lyckades få in både investeringserbjudanden och över 1 000 användare i samband med programmet, och här började allt ta fart på riktigt.”

“Vi gick tillbaka till kammaren i drygt ett år för att lansera version 1.0 av Mina Tjänster i mars 2016, sedan dess har vi vuxit från tre till 17 personer och har passerat 80 000 användare. Så sent som i april tog vi in 15 miljoner i riskkapital från Swedbank, deras första fintech-investering någonsin. Nu jobbar vi för fullt med att bygga in vår plattform direkt i Swedbanks mobilapp, något som vi hoppas få klart under hösten och det kommer innebära att vår plattform når 4,2 miljoner svenskar.”

Vad blir nästa steg?

“Swedbank har allt vårt fokus och våra ambitioner tillsammans är väldigt stora. När vi har lanserat i Sverige tittar vi på att utöka vårt partnerskap till bland annat Baltikum där Swedbank är marknadsledande. Utöver Swedbank har nyheten om vårt samarbete fått en hel del ringar på vattnet och vi har kontakt med ledande banker i fem olika länder, så många möjligheter till expansion finns att utvärdera!”

Bästa entreprenörstips?

“De flesta av dessa tips är återkommande med om jag tittar i backspegeln är det framförallt två saker som varit avgörande för vår resa:

• Umgås med rätt personer, eller snarare – våga bryta med fel personer. Det är svårt att bryta kontakt med släktingar eller barndomsvänner men det är verkligen avgörande. Du får inte spendera tid och energi tillsammans med folk som saknar vision och riskerar att dra ner din drivkraft och motivation.

• Skaffa medgrundare som kompletterar dig! Kan du inte skriva kod, se till att du tar in en medgrundare som kan det. Kan du inte pitcha och sälja visionen, ta in den kunskapen. Och var inte snål, den ena parten klarar sig inte utan den andra så dela jämnt på aktierna även om det är du som kom på idén från början.”

ANNONS

Värsta fallgropen?

“I Sverige tänker vi oftast för smått, det ligger i vår uppväxt att inte ta plats och våga skryta över sina ambitioner. Om du ska starta en frisörsalong, varför inte göra det till ett helt franchise-koncept? Om du ska starta en digital tjänst, varför inte lansera denna i Spanien redan om några månader?”

“Investerare säger ofta att 90 procent av framgången ligger i genomförandet och 10 procent i själva idén, så se till att skapa värde och bygga ditt bolag innan du spenderar tid på att mingla och gå på galor. Det andra kommer garanterat som en konsekvens av det första.”

Finansiering – vad bör man tänka på?

“En kombination av att våga tänka stort, ha kunskapen att kunna presentera din vision trovärdigt och bevisa att du beredd att ‘walk the extra mile’, då kommer inte kapital att vara ett problem. I dag är finns flera miljardfonder som gräver efter bolag med potential, jag skulle våga påstå att det finns mer kapital än bra bolag att investera i.”

Var ser du dig själv/företaget om fem år?

“Vi har gjort en stor pivotering när vi aktivt gått från att vara vår egen mobilapplikation till att börja leverera en plattform till banker. Vår ambition är att bli en standard i den digitala banken. Det är logiskt att du kan sköta dina abonnemang direkt från banken, och det är en funktion vi bygger.”

 Vem borde bli nästa Veckans entreprenör – och varför?

ANNONS

 John och Lisa Axelberg är två syskon som tillsammans har startat mobiloperatören Fello. Ett väldigt modigt steg att helt utan stöd från de stora jättarna utmana en konservativ bransch där de garanterat stött på motstånd.”

Namn:  Joakim Sjöblom

Yrke: Grundare av abonnemangsappen Mina Tjänster.

Ålder: 27 år

Bor: Göteborg

Civilstånd: Sambo med flickvännen Paula Jansson.

Gör helst: Jobbar! Det finns ingen tydlig gräns mellan jobb och fritid. När jag behöver fokusera på annat har jag en hemlig minikarriär i spelet Dota2.

Gör helst inte: Spenderar tid med fulla människor.

ANNONS

Det vet ingen om mig: Det kommer en bok, titel är hemlig ett tag till!

Mina tjänster

Minnatechnologies.com

Twitter

Facebook

Instagram

Iphone-app

Android-app

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS