En majoritet av bankcheferna räknar med ökad företagsutlåning nästa år. De flesta tror även på en stark konjunktur.

ANNONS

Det är en ny undersökning av Almi som visar att tre av fyra bankchefer tror på ökad utlåning till företagen under det sista kvartalet.

Ett år framåt ser det ännu ljusare ut – då tror hela nio av tio på en ökad företagsutlåning, rapporterar Di.

Starka siffror

Undersökningen, som Almi gör kvartalsvis med bankchefer, har inte visat så starka siffror sedan 2004 då undersökningarna startade.

Även för konjunkturen ser det ljust ut.

Under det närmaste året tror sju av tio bankchefer på en starkare konjunktur.

”Jag tolkar det som en tydlig efter kris-reaktion och en konsekvens av att företagen har klarat sig – verksamheterna finns kvar. Samhället återhämtar sig snabbt efter en kort startsträcka. Det här är ett guldläge”, kommenterar Almis vd Britta Burreau.

Det handlar främst om företag inom tillverkningsindustrin och bygg- och anläggning som vill låna pengar. Men även inom hotell- och restaurang ”finns en stark investeringsvilja” och där är problemet snarare att hitta rätt personal menar Britta Burreau.

Bankernas krav ett hinder

Rörelsefastigheter och omställningen är två saker som företagen vill låna pengar till samtidigt som bankernas krav på säkerhet pekas ut som det största hindret att få till lån bland småföretagarna.

ANNONS
ANNONS

Fler än sex av tio har ställt personlig borgen för att få låna till sina bolag, något som kan få långgående negativa effekter, visar Företagarnas årliga finansieringsrapport från tidigare i år.

”Personlig borgen riskerar att få effekter för ägarnas familjer eftersom man ofta måste sätta tillgångar som boende i pant”, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Läs även: Nya Swedbanklån ska finansiera grön linje [Dagens PS]