Baidu lanserar Kinas första förarlösa taxitjänst i Chongqing och Wuhan, skriver South China Morning Post.

ANNONS

På måndag nästa vecka kommer det kinesiska techföretaget Baidu att ta sin första förarlösa taxitjänst i drift – en milstolpe i en tävling som många biltillverkare deltar i.

Helt förarlösa taxibilar tar sig nu fram på vägar i Chongqing och Wuhan..

Baidu, Kinas största sökmotor och företag inom artificiell intelligens, har fått grönt ljus att lansera de obemannade taxitjänsterna, vilket ger bolaget visst övertag i en just nu hård konkurrens, skriver South Chin Morning Post.

Taxisystemet, som har döpts till Apollo Go, tar de självkörande fordonen en bit längre in i vardagen.

Förarlösa fordon kommer även för privat bruk

Det blir det första företaget i Kina som låter helt förarlösa fordon åka på vanliga vägar. I april lanserade man visserligen ett antal självkörande fordon i Beijing, men i dem hade man placerat en chaufför med uppgiften att ta över bilkörningen om något skulle gå fel.

Enligt South China Morning Post är den kinesiska regeringen normalt restriktiv med att godkänna ny teknik, och att man nu har fått tillstånd beror på att man har kommit långt.

Wei Dong, säkerhetsansvarig för Baidus grupp för självkörande fordon, menar att det här bara är början – snart kör massvis av bilar med bolagets AI omkring på vägarna.

ANNONS
ANNONS

I den sydvästra staden Chongqing – Kinas största metropol, med cirka 30 miljoner invånare – kommer de robotstyrda bilarna att plocka upp passagerare från 09:30 till 16:30. De förarlösa fordonen kommer att var tillgängliga från 09:00 till 17:00 i Wuhan, huvudstaden i centrala Kinas Hubei-provins.

Förutom taxibilar kommer bolaget snart att lansera självkörande elbilar för privat bruk.

Läs också:

Baidu planerar förarlösa taxi i hundra städer [Dagens PS]