Huvudförhandlingen inleds i dag i vad som beskrivs som den största bedrägerihärvan i sitt slag. Men en av de utpekade spindlarna i nätet uppges vara försvunnen.

ANNONS

Genom avancerade handelsupplägg uppges företagen ha snuvat staten på stora momsbelopp. Enligt åtalet rör det sig om 190 miljoner kronor.

Men även om åtta personer nu ställs inför skranket – samtliga förnekar brott – menar utredarna att härvan är större än så och har förgreningar utanför Sverige.

Organiserat från utlandet

”Det ligger ju i sakens natur när man har ett momskarusellbedrägeri att det är en handel ifrån utlandet och in i Sverige, i det här fallet även i andra änden ut ur Sverige. Vi ser dessutom att det ligger någon form av organisation bakom det här som är internationell också”

”Vi hade fått hålla på i all evighet om vi skulle ta allting vi ser”, säger åklagaren Marianne Forsström vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, skriver Dagens Nyheter som uppger att härvan har kopplingar till ett omskrivet företag i Västerås som enligt uppgift har skatteskulder på över en miljard kronor.

Enligt VLT, som refereras i DN-artikeln, är Västeråsföretaget också föremål för en brottsutredning. Samtidigt är vd:n för företaget försvunnen, framgår det.

Skatteverket har slagit fast att det aktuella företaget bildades enbart för att ägna sig åt sofistikerade bedrägerier.

ANNONS
ANNONS

Peter Forsman, bedrägeriexpert, har tidigare i SVT konstaterar att den härva som nu fåt ett rättligt efterspel är ”den största bedrägerihärva som Sverige har utsatts för”.

I dag, tisdag, inleds rättegången i Växjö tingsrätt. Förhandlingarna väntas pågå i 20 dagar.