En ny jättemarknad har öppnat upp sig för Astra Zeneca – genom nära samarbete med Sputnikskaparna. Samtidigt kan samarbetet dra in Astra Zeneca i ett geopolitiskt maktspel.

ANNONS

Med på listan över den svensk­-brittiska läke­medelsjättens samarbetspartners finns ryska R­-Pharm Group, som tillverkar vaccinet Sputnik V.

Nu vill det ryska bolaget även börja producera Astra Zenecas vaccin, samtidigt som R-Pharm Groups grundare Alexey Repik, vill göra Ryssland till  ”centrum för produktion och export av covid­-19­-vaccin”, enligt svenska ambassaden i Moskva.

Locket på

Astra Zeneca är fåordig gällande frågor som rör den ryska verksamheten.

”Licensavtalet med R-­Pharm är för tillverkning och distribution av AZD1222 (Astra Zenecas vaccin, reds anm) i Ryssland och för export till internationella marknader”, skriver Astra Zenecas press­chef Christina Malmberg Hägerstrand, till Di.

Geopolitiskt maktspel

Samtidigt kan läkemedelsjätten dras in i ett nytt geopolitiskt maktspel.

Enligt Reuters kommer den ryska statliga investerings­fonden, som håller i utveck­ling och försäljning av Sput­nik V, att utföra kli­niska prövningar av kombi­nationen av det ryska vaccinet och Astra Zenecas vaccin i Ukraina.

Detta samtidigt som det nyligen stiftades en lag som inte tillåter ryska vaccin i Ukraina – som sedan sju år tillbaka till delar är ockuperat av Ryssland.

Astra Zeneca vill vidare inte svara på frågor om deltagande länder.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Forskare: Fusk bakom Sputnik – ”går ända upp till Putin”