Dagens PS

ASML – USA:s vapen i chipkriget mot Kina

ASML
Europas högst värderade teknikföretag står i centrum för chipkriget mellan USA och Kina (Foto: ASML).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 27 apr. 2023Publicerad: 27 apr. 2023

ASML, Europas mest värdefulla teknikföretag, står i centrum för chipkriget mellan USA och Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Holländska ASML kontrollerar mer eller mindre marknaden för allt som gör det moderna livet möjligt att leva. Företaget producerar komponenter som är nödvändiga för att allt ifrån bilar till datorer och flygplan ska fungera.

Bolaget som håller mycket låg profil har utvecklats till en spelare som har en avgörande roll i en global industri värd 580 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

Företagets avancerade maskiner tillverkar också chip som kan användas i toppmoderna vapen och artificiell intelligens. Det gör att ASML blivit ett mål för industrispionage från Kina.

ASML – Europas mest värdefulla teknikföretag

På fyra decennier har ASML gått från att vara en liten spelare som konkurrerar med Nikon, Canon och Ultratech till världens enda tillverkare av högkvalitativ utrustning för halvledarlitografi.

Det har gjort ASML till Europas mest värdefulla teknikföretag, med ett börsvärde på över 247 miljarder dollar (mer än dubbelt så mycket som dess kund Intel Corp.)

“Det här är ett företag som världen inte kan vara utan”, säger Jon Bathgate, fondförvaltare på NZS Capital och som har cirka 2 miljarder dollar under förvaltning, med ASML som ett av sina största innehav.

Strategisk betydelse

ANNONS

I dag är halvledare vad olja var för geopolitiken på 1900-talet.

USA har fokuserat på den strategiska betydelsen av halvledare och presidenterna Donald Trump och Joe Biden gjort allt för att se till att Kina ligger generationer efter i utvecklingen av chips. Här har ASML  spelat en avgörande roll.

Då ASML förbjudits att sälja sina komponenter i Kina, samtidigt som de blivit offer för datastölder, har företaget gjort det enda möjliga – att bygga fler och mer sofistikerade maskiner.

“Även om någon kan komma ikapp kommer vi att se till att vi om 10 år verkar i ett helt annat paradigm,” säger Roger Dassen, företagets ekonomichef.

Vill du läsa mer om teknik? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: ABB-toppen: Snart slut på chipbristen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS