Arlanda Express: Förundersökning om urspårningen

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
Där Arlanda Express spårade ur fanns det kända fel på rälsen
Där Arlanda Express spårade ur fanns det kända fel på rälsen. (Foto: TT)

SVT avslöjar att det fanns flera kända fel på rälsen när Arlanda Express-tåget spårade ur tidigt på lördagsmorgonen den 27 maj.

ANNONS
ANNONS

Dokument som SVT har tagit del av visar att det fanns kända fel på rälsen där Arlanda Express-tåget med 67 personer ombord spårade ur och skadades två, det skriver SVT.

Förundersökning inleds

Den 9 maj skrev en banarbetare vid en besiktningskontroll: “Sprickor funna i växel 106 i samband med underhåll”, det skriver SVT.

Polisen har nu beslutat att inleda en förundersökning gällande framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.

“På tåget fanns både resenärer och personal vid urspårningen. Det har funnits en risk för alla som befunnit sig på tåget att bli allvarligt skadade”, säger Robert Björk, kriminalinspektör och förundersökningsledare på polisen, till SVT.

Magnus Zetterberg, vd på A-train som driver Arlanda Express, säger till SVT att de har anmärkningar på anläggningen men säger att han inte har några indikationer på att det fanns någon anmärkning som inte åtgärdats.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tågstopp: Arlanda Express spårade ur: Räls förstördes

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.