Artillerisystemet Archer kan ge en miljardorder till BAE Systems i Karlskoga. Schweiz har beslutat att förnya sitt artilleriprogram. Archer är en av två kandidater som återstår.

ANNONS

När den schweiziska armén ska få mobilt artilleri kan det bli en affär värd miljarder för BAE Systems och lilla Karlskoga i Värmland.

BAE Systems Bofors satsar på att sälja artillerisystemet Archer internationellt. Nu är man en av två återstående kandidater när Schweiz ska förnya sitt artilleriprogram.

Ny exportsatsning

”Det handlar om artillerisystemet Archer och vår exportsatsning som vi gjort för att sälja Archer internationellt och vi har satsat på olika affärsmöjligheter och en av dem är Schweiz”, säger Stefan Löfström, försäljningschef BAE Systems Bofors till Karlskoga Tidning/Kuriren.

Det blir i så fall den första exportaffären i BAE Systems Bofors nya internationella satsning. Om affären går i lås innebär det Archer fyller verksamheten under flera år i Karlskoga, enligt Löfström.

Omfattande och långvarig affär

Nästa fas innebär att det schweiziska försvaret utvärderar systemet. Det sker dels på plats i Karlskoga och dels med en Archer som skeppas till Schweiz. I en systemaffär ingår också ammunition och support, så det handlar om en både omfattande och långvarig affär.

Archer till Schweiz? BAE Systems Bofors tävlar om stororder
Schweiz fattar sitt beslut 2025, så det är en bit kvar innan BAE Systems får besked om den presumtiva miljardordern på Archer. Foto: TT

Just nu ligger fokus på utvärderingsfasen, som inleds under 2023. Andra bitar, som industrisamverkan med den schweiziska industrin, är en viktig del i förhandlingarna.

Tillverkning delvis i Schweiz

”Det handlar om att involvera deras industri och kompetens i affären och det jobbar vi med nu”, säger Stefan Löfström till KT/KK. ”Viss tillverkning kommer, om det blir en affär, att ske i Schweiz och det är vanligt i sådana här systemaffärer på försvarssidan.”

”Men samtidigt kommer vi göra stora delar i Karlskoga”, fortsätter Löfström.

ANNONS
ANNONS

Det är alltså en bit kvar innan Schweiz fattar sitt slutgiltiga beslut om artillerisystem. Enligt Stefan Löfström från BAE Systems Bofors ska beslutet fattas under första delen av 2025, så ett eventuellt avtal kommer inte förrän senare det året.

Fakta, Archer: 

Totallängd: 13,1 meter

Vikt: 35 ton

Motoreffekt: 540 hk

Maxhastighet: 90 km/h

Aktionsradie: 800 km

Eldrör: 155 mm/L52, kompatibelt med BAE Systems-utvecklade artillerigranaterna Bonus och precisionsstyrda Excalibur.

ANNONS
ANNONS

Räckvidd: 30 – 50 km

Magasin: 21 granater

Priset för en Archer är inte officiellt, men har beräknats till cirka 54 miljoner kronor per enhet

Källa: BAE Systems Bofors/Försvarsmakten

Läs även: Jätteaffär om svenskt stridsfordon nära [Dagens PS]

Läs även: Svenska vapen från Saab pekas ut av rysk tv [Dagens PS]