Dagens PS

Arbetsuppgiften som splittrar män och kvinnor

Kvinnor sköter det osynliga jobbet på våra arbetsplatser
En hög med disk i fikarummet. Är den borta i morgon beror det inte på männen på arbetsplatsen. Det är bara i deras egna ögon man delar på jobbet, visar en ny undersökning. (Foto: Lars Pehrson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2024

Inga kvinnor tror att det är männen som gör det. Männen tycker att det är jämnt fördelat. Vi talar förstås om det osynliga arbetet på din arbetsplats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns mängder av osynligt arbete. Eller kanske mer icke formaliserat arbete, som utförs på i stort sett varje svensk arbetsplats.

Det rör sig om allt från att göra ren toaletter och handfat, ordna i mötesrummet före och efter sammanträdet, planera insamlingar för kollegor som fyller år eller ska tackas av, fixa den där julfesten eller att rodda den gemensamma AW:n.

Du vet.

Om du tänker efter.

Är du man, kanske du till och med inser, att det rimligen är någon som utför det.

Kvinnorna på ditt jobb tror i varje fall inte att det är du som gör det.

Vill synliggöra

Novus och Make Equal presenterar nu Osynligt arbete-barometern.

ANNONS

Med månadsvisa publiceringar ska man nu spegla hur det osynliga arbetet fördelas på svenska arbetsplatser.

“På Novus kan vi undersöka de flesta frågor – och i det här fallet är det första gången siffror tas fram på det osynliga arbetet – eftersom det inte är något man pratar om. En fantastisk fördel med att jobba på ett undersökningsföretag med en slumpmässigt rekryterad, riksrepresentativ Sverigepanel är möjligheten att generera insikter där kunskap annars saknas”, konstaterar Lina Karlsson, rådgivare hos Novus.

ANNONS

Senaste nytt

”Behöver uppmärksammas”

”Fördelningen av osynliga arbetsuppgifter på våra svenska arbetsplatser är i dagsläget en fråga som behöver både uppmärksammas, kartläggas och diskuteras. Vår ambition är att samarbetet med Make Equal ska främja samtliga av dessa delar”, förklarar hon.

Resultaten i den första osynligt arbete-barometern visar, helt väntat, att kvinnor och män har helt olika uppfattningar m de flesta aspekter på osynligt arbete.

Eniga är man, faktiskt, bara om att det inte pratas om det.

Inga tror på männen

Kvinnorna är däremot eniga om vissa saker.

ANNONS

Noll procent av kvinnorna anser att det är män som i högre grad än kvinnor tar hand om uppgifter som att planera insamlingar till kollegor som fyller år eller ska tackas av, rengöra toaletter eller ordnar i mötesrum före och efter möten.

Nästan fem gånger så många kvinnor som män upplever att det i högre grad är kvinnor som ordnar mötesrummen före och efter sammanträden.

Tre gånger fler

Kvinnor anser i tre gånger så hög utsträckning som män att det är kvinnor som ser till att det finns kaffe/te och mjölk på arbetsplatsen.

Dubbelt så många kvinnor som män upplever att kvinnor i högre grad rengör toaletter och handfat efter andra kollegor.

Männen?

Jo, de anser i dubbelt så hög utsträckning som kvinnor att det osynliga arbetet är jämnt fördelat på deras arbetsplats.

”Inte konstigt”

ANNONS

”Det är inte konstigt att kvinnor och män har olika bild av vem som gör det osynliga arbetet på jobbet – när det inte ens pratas om det på sju av tio arbetsplatser”, säger Aygül Kabaca som är vd för Make Equal.

”Vi är glada över att Novus delar vår vision och att vi tillsammans kan göra skillnad på svenska arbetsplatser genom regelbundna undersökningar och nya insikter”.

Läs mer:

Jämställt? Här ligger Sverige långt efter. Dagens PS

Jämställda länder är lyckligast. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS