Baserat på 40 års erfarenhet skriver karriär- och varumärkesexperten Catherine Kaputa om de mest sällsynta typerna av anställda som presterar bättre än alla andra.

ANNONS

Som karriär- och varumärkesexpert har Catherine Kaputa konsulterat vd:ar och stora bolag som Microsoft och Google och hjälpt människor se vad som skiljer dem från sina konkurrenter, det skriver CNBC.

Hon presenterar de åtta mest sällsynta typerna av anställda som helt enkelt presterar bättre än alla andra.

Innovatören

Innovatören ser unika möjligheter till innovation och blir mer exalterad ju mer komplicerat ett problem är. Innovatören kan vara impulsiv och ändra sig ofta, men det ökar bara kreativiteten.

Innovatörer tänker verkligen utanför boxen och avviker från normen i sitt tänkande och de hämmas inte av vad andra tycker.

Ledaren

Ledaren har vad som krävs för att motivera, leda och uppnå, eller överträffa, sina mål. Det ligger i ledarens DNA att lösa problem och övervaka komplexa planer.

Ledaren har alltid ett tydligt uppdrag som förenar teamet kring det gemensamma målet. Ledarna beundras för sin förmåga att inspirera folk att ta sig an stora utmaningar.

Ensamvargen

Ensamvargen är tillräckligt självsäker för att inte följa den etablerade vägen. Outsiderperspektiv och självförsörjning gör ensamvargen till en självständig tänkare som kan vara egocentrisk, aggressiv och otrevlig, men även extrovert, livlig och spontan.

ANNONS
ANNONS

Ensamvargar kan fängsla en publik med ovanliga berättelser och gör byråkrater nervösa, de är kända för att ha motsatta åsikter och har alltid en lojal grupp supportrar.

Ingenjören

Ingenjören tycker om att pilla med idéer, processer och föremål för att se om de kan förbättras. Ingengören kritiserar inte bara andra, utan även sig själv och tenderar att vara introvert.

Andra ser ingenjörer som detaljorienterade och kreativa och de är kanske mest metodiska och processorienterade av alla arbetspersonligheter.

Experten

Expertens specialämne är sin egen passion och experten håller koll på ny utveckling inom sitt expertområde med målet att komma med ett viktigt bidrag som expert.

Experter är pålitliga och fattar medvetna beslut baserade på forskning och analys. Andra litar på expertena eftersom deras meriter visar att de är bra.

Marknadsföraren

Marknadsföraren inte bara förstår sin målgrupp utan har kontakt med den på djupet. Marknadsföraren kommer alltid med nya idéer som glädjer sina anvbändare.

Marknadsförare är uppmärksamma och omtänksamma mot sina kunder och goda lyssnare, de identifierar sig med sin publik och känner empati med den, deras mål är att lära känna publiken och lösa deras behov bättre än andra.

Eliten

Eliten är bland de främsta i sin klass och eftertraktad på grund av sina kontakter, eliten har stark självkänsla och stort självförtroende, gillar lyx och köper bästa kvalitet.

ANNONS
ANNONS

Eliter är ambitiösa och målmedvetna och stolta över sina prestationer, de är välbetalda och anser att de förtjänar det och är värda varenda öre.

Åstadkommaren

Åstadkommaren är empatisk och reagerar känslomässiogt på orättvisor och lidande samt känner sig hoppfull och säker på att kunna förändra världen.

Åstadkommare har svårt att säga nej och folk ser dem som pålitliga och alltid villiga att hjälpa till, att bli liktydig med sin sak har drivit åstadkommare till en större scen, tänk på klimataktivisten Greta Thunberg och Nobels fredspristagare Malala Yousafzai.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Satsa på medelålders entreprenörer – bättre än unga [Dagens PS]