Magdalena presenterade under dagen en ekonomisk satsning på 100 miljoner kronor som ska återstarta svensk ekonomi. ”Merparten är extra stimulansåtgärder”, säger hon och lägger till att åtgärdernas omfattning är historiska. 

ANNONS

Finansminister Magdalena Anderssons presskonferens under torsdagen utgjorde den årliga presskonferens finansministern håller inför att höstbudgeten presenteras. Det skriver SvD.

Stödpaketet på 100 miljarder kronor kretsar särskilt kring välfärd, klimat och jobb, skriver Di.se (obs. sida kräver inloggning).

”Det ska också vara pengar som gör nytta i ekonomin. Det är inga gratispengar utan pengar som framtida generationer ska betala ränta på och som man behöver betala tillbaka”, säger Magdalena Andersson.

Arbetslösheten väntas öka

Arbetslösheten väntas hamna på 9 procent under året, för att öka nästa år och nå en toppnivå på 9,5 procent.

Magdalena Andersson ger inte detaljer över hur stor del av summan på 100 miljarder som utgör nya satsningar, men det handlar om ”merparten”, säger hon enligt SvD.

ANNONS
ANNONS

Svantesson: Förminskar arbetslöshetssiffrorna

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att Andersson negligerar arbetslöshetens negativa effekter.

”Jag uppfattade att finansministern la ner mycket tid på att prata om arbetsmarknaden och kanske förminskade problemet med arbetslösheten. Sanningen är att vi ligger i botten i EU”, säger hon till SVT.