Finansministern hävdar att regeringen inte har något annat val just nu än att förlänga alkoholförbudet.

ANNONS

”Smittläget tvingar oss, det är inget som regeringen vill. För oj vad vi längtar efter att gå på krogen igen”, säger Magdalena Andersson (S) till Svenska Dagbladet.

Dagens PS berättade i går om beskedet från socialminister Lena Hallengren (S) att alkoholförbudet på krogen efter klockan 20 förlängs till den 24 januari, vilket väcker stor vrede bland krögarna som på torsdagen skramlade med grytor, kastruller och slevar i protest mot långbänken med de statliga stöden.

Branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar anser att regeringen kunde kommit med beskedet om förlängt alkoholstopp tidigare och inte med så kort varsel, vilket han tycker är både ”nonchalant” och ”nästintill pinsamt”.

Finansminister Magdalena Andersson säger att hon förstår upprördheten bland restaurangägarna.

Utlovar mer stödpaket

”Det är klart att vi förstår, det är en otroligt tuff situation som de har. Vi får många vittnesmål om det. Men vi kan inte anpassa åtgärderna utifrån vad vi vill som regering utan från hur smittläget ser ut. Ingen hade varit gladare än om vi kunnat släppa förbudet till kl 22 eller helst ta bort, men det går inte just nu”, säger Andersson till SvD.

ANNONS
ANNONS

Hon lovar också mer stöd ”till dem som är hårt drabbade” i coronakrisen.

”Samtidigt tar det ju tid innan pengarna betalas ut och jag förstår så väl vad det betyder för restaurangbranschen. Men för att undvika konkurser i väntan på att stöden betalas ut kan man ju få tillbaka den skatt man betalade in under förra året till sitt skattekonto i början av februari så att man har likviditet”, resonerar Magdalena Andersson i artikeln.