ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Analys: Varning för populistiska skattehöjningar

Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022
förmögenhetsskatt
Populism och avundsjuka kan få Socialdemokraterna att återinföra förmögenhetsskatten och andra kapitalskatter, varnar Di-skribent. (Foto: TT)

Populism och avundsjuka kan få Socialdemokraterna att återinföra förmögenhetsskatten och andra kapitalskatter, varnar Di-skribent.

ANNONS
ANNONS

Henrik Mitelman på Dagens Industri ser med större oro på höjda kapitalskatter än att räntan höjs.

Om populistiska krafter vinner mark riskerar det att leda till att Socialdemokraterna på nytt föreslår en förmögenhetsskatt och andra skatter på kapital.

Det kan tvinga framgångsrika entreprenörer bort från Sverige, varnar Mitelman i Di.

Mitelman: Problemet är inte 500 miljardärer

“Sveriges problem är att vi har 500.000 fattiga, inte att vi har 500 miljardärer”, skriver Mitelman som anser att Sverige mår bra av ju fler miljardärer landet har.

Han pekar på att Sverige har världens högsta skatter och att dessa rika och innovativa företagare redan bidrar till Sveriges välstånd genom att betala skatt på arbete.

Om S gör om samma misstag igen och inför en förmögenhetsskatt och andra kapitalskatter får det konsekvenser, betonar Mitelman i Di.

“För det första kommer miljardärerna att lämna, på samma sätt som de gjorde förra gången då Kamprad (Ikea), Persson (H&M), Rausing (Tetra Pak), Hult (EF) med flera flyttade ut både arbetstillfällen och kapital.”

Det slår i andra hand mot både småföretagare och småsparare, varnar han och ser höjda skatter på förvärvad rikedom genom hårt arbete som kontraproduktivt.

Läs även: Då riskerar ISK-sparare dubbel skattesmäll

Läs mer: Partierna vill sänka ISK-skatten

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här