Flygplatserna i USA fylls med firarsugna julhelgspassagerare, trots att coronavarianten omikron sprids i allt större utsträckning, skriver Wall Street Journal. Amerikanska flygbolag väntar på nya besked från myndigheterna i januari.

ANNONS

Resandet har inte återhämtat sig till nivåerna före pandemin., men en del flygbolag väntar sig ändå fulla flygplan. Under helgen Thanksgiving tidigare i höstas flög folk mer än på mycket länge.

Inställda och försenade flyg, flera byten och fullproppade plan har blivit det nya normala. Störningarna kommer att påverka det amerikanska helgresandet.

United Airlines räknar med att i genomsnitt cirka 420 000 passagerare per dag kommer att flyga mellan 16 december och 3 januari, vilket är den största volym passagerare man har sett sedan 2019 och en fördubbling från samma period 2020.

Ännu är inte den amerikanska flygindustrin ändå inte i gång på samma nivå som före pandemin. Amerikanerna har framför allt valt att resa inrikes just med hänsyn till restriktioner och testning. Olivier Ponti, vice ordförande på analysfirman ForwardKeys säger att olika resemarknader har drabbats olika hårt.

”Det senaste utbrottet hade en märkbar effekt på flygresandet, men inte alla marknader har påverkats lika mycket”, säger han till Wall Street Journal. Han menar också att amerikaner har börjat resa mer till Europa igen. Men många väntar fortfarande på besked från myndigheterna

ANNONS
ANNONS

I januari kommer man nämligen att ytterligare klarlägga vilka reserestriktioner det blir för att stävja utbrottet att coronavarianten omikron, och många vill vänta med sina utlandsresor fram till dess.

Läs också:

Flera resenärer på Arlanda missade sina flyg [Dagens PS]
Swedavia: Nu flyger svenskarna igen – 348 procents ökning [Dagens PS]