Det lutar åt att de anställda vid Amazons lager i Eskilstuna får ett kollektivavtal genom e-handelsjättens samarbetspartner. Det skriver Di Digital. Regeringen har tidigare haft farhågor om att Amazon ska dra nytta av Sveriges brist på minimilöner. 

ANNONS

En av Amazons talespersoner, som vill vara anonym, säger till Di Digital (obs. sida kräver inloggning) att Amazon-arbetarna kommer att vara omfattade av ett kollektivavtal genom bolagets underleverantör.

”Alla anställda i Eskilstuna kommer att ingå i ett kollektivavtal genom vår partner Kuehne Nagel, som är deras arbetsgivare”, säger personen.

Haft samtal med regeringen

Amazons lager i Eskilstuna invigdes förra veckan– totalt väntas runt 300 personer arbeta i lokalen. Sverige har inga lagstadgade minimilöner, vilket har lett till farhågor om att Amazon ska implementera sin fackskeptiska arbetsmodell på ett aggressivt sätt i landet.

”Amazon brukar säga att de följer lagar och regleringar på sina marknader. Det ska bli intressant att se hur de agerar nu. I Sverige måste de bli en mer aktiv part”, säger Fredric Nyström, vars fondbolag Öhman Fonder driver en påverkanskampanj mot Amazon.

Även regeringen har samtalat med Amazon för att försäkra sig om företagets strategi.

I början av augusti träffade näringsministerns statssekreterare Emil Högberg Amazons Europachef. Bland annat ville man försäkra sig om att bolaget följer den svenska modellen, skriver Di Digital.

ANNONS
ANNONS

Vid slutet av året väntas Amazon ha ett 60-tal anställda på lagret i Eskilstuna.

Läs mer: Amazons lager i Eskilstuna invigt – se bilderna [Dagens PS]