Det svenska fastighetsbolaget Akelius är indraget i den tyska valdebatten. En folkomröstning handlar om hyreslägenheter i Berlin där Akelius är storägare. 

ANNONS

Folkomröstningen berör bolag som hyr ut fler än 3 000 lägenheter, vilket isåfall påverkar Akelius som har omkring 14 000 lägenheter i Berlin.

Det nya förslaget går ut på att delstaten Berlin ska ta över hyreslägenheter i staden och har redan stöd av 47 procent av Berlinborna, där 43 procent är emot.

”Vi står lugna inför debat­ten om expropriering. Vi litar på den tyska staten och dess rättssystem med rätten till egendom”, säger Ralf Spann, vd för Akelius Residential Property till Di. 

Ska sälja innehav

I juni gick fastighetsbolaget ut med planerna på att sälja sina innehav i Tyskland, Danmark och Sverige, men det har inte att göra med folkomröstningen i Berlin, menar ägaren Roger Akelius.

”Nej, de har helt andra orsa­ker. Akelius kalkylerar alltid på tio år, inte på ett kvartal. Det bestånd som Akelius har i Sverige, Danmark och Tysk­land blir en oerhört bra affär även för en ny ägare. Det är en vinn-vinn situation”, uppger han.

Även bostadsbolaget Hemsö är aktivt i Berlin där Tysklandschefen Jens Nagel är kritisk till folkomröstningen.

”Det är mycket märkligt att det 32 år efter Berlinmurens fall nu diskuteras expropriering”, säger han och uppger att Akelius inte är marknadsdrivande med en liten del av hyresbeståndet.

”De driver inte ut någon från sin bostad.”

ANNONS
ANNONS

Kommer inte ske

Han tror inte att det kommer bli någon konfiskering även om förslaget går igenom.

”Författningsdomstolen kommer att stoppa det. Men det är anmärkningsvärt att partierna, Socialdemokraterna och De gröna, inte säger ifrån att det här aldrig kommer att hända.”

Läs även: Skatteplaneraren som blev fastighetskung [Dagen PS]