Dagens PS

Skatteplaneraren som blev fastighetskung

Roger Akelius
Roger Akelius är rasande över artikeln i ATL. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 maj 2021Publicerad: 03 maj 2021

“Det finns dumhuvuden överallt”, säger Roger Akelius, skatteplaneraren som blev fastighetskung och som har nästan hela sin förmögenhet i skatteparadis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Roger Akelius, 76 år, blev känd i början av 1980-talet för sina böcker om skatt och deklaration. Han hjälpte läsarna att förstå och dra fördelar av det skattesystemet.

Nu intervjuas han i Affärsvärlden. Mest om sina nya, lysande affärer i fastighetsbranschen, men även skatteplaneringen, som är ett tabubelagt ämne i Sverige, dryftas.

“Skatteplanering men inte skattefusk”

“Det är skatteplanering men inte skattefusk, det är stor skillnad”, framhåller Roger Akelius, som sedan mitten av 1990-talet äger fastigheter och hyr ut bostäder runt om i världen, förutom i Stockholm även i Berlin, Toronto, Montreal och Washington.

Enligt Affärsvärlden drog Akelius in omkring 4,8 miljarder kronor i hyresintäkter förra året med ett driftöverskott på cirka 2,6 miljarder kronor.

Akelius Residential Property, tidigare Akelius Fastigheter, köper i första hand hyreshus som behöver renoveras. Lägenheterna rustas upp och hyrorna höjs.

I vissa fall dubbleras hyrorna efter renovering och detta har bland annat lett till stora demonstrationer i Berlin.

I april i år rev författningsdomstolen upp ett tidigare beslut från representanthuset i Berlin om en ny lag som skulle resultera i hyressänkningar. Författningsdomstolen kom fram till att det saknades behörighet att beslut om hyresnivåer, vilket var en stor seger för Akelius fastighetsbolag. I annat fall skulle hyresintäkter på 23 miljoner euro, omkring 230 miljoner kronor, gått upp i rök, framgår det i artikeln.

ANNONS

“Tillbaka till ordningen”

“Jag är glad att Berlin har gått tillbaka till ordningen. Tyskland visar en styrka att avstå från populism”, kommenterar Roger Akelius saken i AFV.

Tidningen berättar att Roger Akelius har nästan hela sin förmögenhet i tre stiftelser på Bahamas, som i sin tur uppges äga ett fastighetsbolag på Cypern, som äger stora delar av det svenska bolaget Akelius Residential Property AB och där D-aktien är noterad på Stockholmsbörsen.

Så ser strukturen ut och enligt en tidigare artikel i Dagens Industri, som Affärsvärlden hänvisar till, uppgick värdet i Akeliusstiftelserna till motsvarande omkring 76 miljarder kronor 2020.

Roger Akelius vet inte exakt hur värdet ser ut i dag men säger till Affärsvärlden att man om ett och ett halvt år “borde spränga 100-miljardersgränsen”. Med reservation för att det även kan bli en förlust på 10-20 miljarder, om olyckan är framme.

Roger Akelius ser inget konstigt med upplägget med stiftelser på Bahamas och inslaget av ett bolag på Cypern. Det handlar inte om att försöka slippa undan skatt, menar han.

“Finns dumhuvuden överallt”

“Det finns dumhuvuden överallt som inte tänker längre än vad pennan räcker. Pengarna som sänds till Bahamas är beskattade”, säger han till AFV.

ANNONS

Roger Akelius är en stor givare till välgörenhet. Han har skänkt flera hundra miljoner men ömmar ändå för att han borde donera mer.

För några år sedan, berättar han i AFV-intervjun, fick även alla anställda i koncernen 100 000 kronor i julbonus för sina arbetsinsatser.

I reportaget förklarar Roger Akelius att de tidigare uppslitande familjeintrigerna, som avhandlades i pressen, är historia. I dag är konflikten med dottern som bortblåst och han trivs i rollen som morfar till barnbarnen.

När det gäller den heta fastighetsmarknaden säger Roger Akelius att han tror på en fri bostadsmarknad i Sverige.

På frågan om varför han tror att fastighetsbranschen genererat så många miljardärer, svarar han:

“Det är för att branschen är oerhört lätt. Det krävs väldigt lite, egentligen räcker det bara med att köpa en fastighet så är du igång. Sedan har europeiska centralbanken vräkt ut pengar vilket har fått värderingarna att skjuta i höjden. När jag började 1994 var ränteläget 10% och nu är det nere på noll.”

Läs även: Sämre siffror för fastighetsmiljardärens bolag »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen vit

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS