Arbetsförmedlingen är i blåsväder. Ett nytt rekord i antalet långtidsarbetslösa har satts – och AF lämnar tillbaka 6 miljarder kronor. Samtidigt beskylls man för att svika landsbygdskommunerna.

ANNONS

Drygt 173 000 perso­ner långtidsarbetslösa. Ytterligare 275 000 personer riskerar långtidsarbetslöshet.

Och ännu fler arbetssökande vänder sig mot AF. Samtidigt som 2020 slår nya rekord – så räknar Arbetsförmedlingen med att lämna tillbaka 5,7 miljarder kronor, som skulle ha gått till program, nystartsjobb och lönebidrag.

Det blir lite av ett moment 22 – eftersom AF lämnar tillbaka pengarna på grund av smittorisken.

”Vi har en pandemi som gör att de arbetsmarknads­ politiska verktygen inte fung­erar som det var tänkt”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar, till Di. 

Kommunerna får själva betala

Men AF:s huvudvärk stannar inte där.

ANNONS
ANNONS

Nyligen uppgav SKR att AF inte levererar tillräckligt i kommunerna på landsbygden, och att kommunerna själva skjuter in pengar. Totalt handlar det om 10 miljarder kronor. Endast fyra av tio kommuner anser att AF har lokal närvaro, och att kommu­ner ”tvingas kliva in och täcka upp”.

Centerpartiets Martin Ådahl vill sätta hårdare press på AF:s närvaro. Pengar, säger han, ska det inte finnas brist på.

”Det har trots allt skickats en kvarts extra miljard till detta. Men det finns inbyggt i Arbetsförmedlingen ett fokus på de större orterna där de flesta arbetslösa finns.”

Läs mer: Arbetslösheten ökar – mer utdragen återhämtning

 

ANNONS
ANNONS