Dagens PS

5 tips: Så behåller du de kvinnliga stjärnorna

Kronprinsessan Victoria går i bräschen för kvinnligt företagande och hållbart ledarskap. (Foto: TT)
Kronprinsessan Victoria går i bräschen för kvinnligt företagande och hållbart ledarskap. (Foto: TT)
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 02 maj 2017Publicerad: 02 maj 2017

Våren 2015 intervjuades Alexander Bard i Affärsvälden. Han sa bland annat att bolag ska anställa 30-åriga, digitala kvinnor som leder den digitala transformationen i bolaget eller i organisationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag märker att det är många som har lyssnat, vilket är bra, men med detta beslut följer en beteendeförändring hos dessa digitala kvinnors chefer. Besluten kommer ofta från en man 50 plus och dessa män gör mängder av fel. Jag vet, för jag coachar flera av dessa digitala genier.

Problemet är att ni behandlar dessa kvinnor som ni har behandlat unga kvinnor och majoriteten av kvinnor i alla tider. De får lägre lön än chefer på samma nivå. Ert argument i det här fallet är att de är unga. Ni vet att ni inte förstår riktigt hur de tänker och hur de leder. I stället för att inse detta går ni, eller närmaste chef, in och försöker få dessa kvinnor att rätta sig i ledet och jobba på det sätt ni känner igen. Ni tror att ni kan köra samma politiska spel med dessa unga kvinnor som ni har gjort i alla tider och ni tror att de så småningom ska förstå det politiska spelet och rätta sig i ledet.

Ni har fel. Det här är en ny generation ledare som inte bryr sig om karriär eller att säga de rätta sakerna för att nå nästa steg på den traditionella karriärstegen. De bryr sig inte om att rätta sig i ledet och de är beredda att göra det som krävs för att nå sina mål. Dessa mål är alltid i linje med bolagets och uppdragets mål men sättet målen nås på är helt annorlunda än det sätt ni är vana vid. Och de överlevererar alltid om de får mer än det obligatoriska året på sig att visa att deras sätt funkar bättre än det traditionella.

Om ni inte förstår detta kommer dessa kvinnor att finnas i ditt bolag under så lång tid du står ut med att vara i det okända och sedan drar de. Antingen startar de eget och då får du köpa deras tjänster för 10 gånger så mycket eller så går de till ett annat bolag som förstår deras värde i guld.

Så mina råd till dig som förstått att du måste hänga med i den digitala transformationen är:

1. Ge dessa unga kvinnor så hög lön de begär. Sluta att få dem att bevisa att de kan först. Lita på att de kan och förstå att du är helt “lost” utan dem.

2. Stötta dem så mycket du kan och kan du inte det – ta in en coach som förstår dem, som förstår affären, som förstår hur de organiserar sig. Just nu är vi få coacher på marknaden som både har erfarenhet av ledarskap och som förstår det som kommer att hända de närmsta tio åren i den digitala transformationen.

3. Sätt inte dit en man i 50-årsåldern som överrock. Då kommer all energi gå åt till konflikter dem emellan.

ANNONS

4. Håll kvar dessa kvinnor så länge du kan. De är högpresterande, resultatfokuserade, lojala och de kommer att göra ditt liv så extremt mycket bättre.

5. Och du, de märker om du befordrar dem för att du vill se bra och jämställd ut själv. Gör det för företagets skull för om ditt företag inte tar tag i digitaliseringen nu kommer ditt företag inte att finnas om fem år.

Läs mer av skribenten:

Krönika: Vi som haft döden i hälarna  >

Krönika: Sluta höja skatten – sänk den  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS