27 år och redan meriterad e-handelsräv

Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 13 feb. 2018
Blott 14 år gammal började Vendres vd Karl Kihlbom sälja böcker på nätet och programmera en egen e-handel.
Blott 14 år gammal började Vendres vd Karl Kihlbom sälja böcker på nätet och programmera en egen e-handel.

“Vi är mitt i boomen av e-handel och vår största utmaning är att hitta Sveriges bästa personer inom området”, säger Karl Kihlbom, vd på Vendre.

ANNONS
ANNONS

I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.

Hur fick du idén?

“När jag var 14 började jag sälja böcker på nätet och programmerade en egen e-handel. Med riktigt kass engelska var det en utmaning att förstå och lära sig programmera. Den första e-handeln rullade på och jag etablerade tre andra butiker under det kommande året. Jag insåg sen att det var att bygga butiker, inte driva dem, som var det mest fascinerande för mig.”

“Jag såg hur stor vikt design och det totala erbjudandet spelar roll för hur många som genomför köp. Så för att kunna bli bäst på det la jag ner mina egna butiker och började hjälpa större e-handlare att bygga och vidareutveckla deras e-butiker, så att de kunde koncentrera sig på andra delar än tekniken.”

“Vendre hjälper i dag marknadsledare som exempelvis Webhallen, AJ kontorsprodukter, Tallink Silja, Gymgrossisten och ett gäng snabbväxande e-handelsstartups, som du inte hört talas om än men som vi ser kommer komma riktigt starkt i framtiden. Vi hjälper dem att bygga säljande system men också med analys av konsumentbeteenden, så att kunder hittar var de söker, känner förtroende och fattar beslut om att köpa. På så sätt kan vi öka konvertering och försäljning avsevärt. Det handlar i grunden om att lösa konsumentens behov av att hitta rätt produkt, känna trygghet, göra det lätt att handla och informera om vad som händer med betalning och leverans. Samt att uppmana till köp. Och sen göra alla de delarna bäst.”

Vad blir nästa steg?

“Vi är mitt i boomen av e-handel och vår största utmaning är att hitta Sveriges bästa personer inom området. Det som slår 2018 är e-handeln för B2B (e-handel mellan företag), så där ligger vårt primära fokus.”

Bästa entreprenörstips?

“Omge dig med rätt människor och satsa allt på att hitta ett bra core-team i början. Det kommer avgöra allt för dig. Omge dig även med rätt kunder som delar dina värderingar och mål. Tro på din idé men anpassa den löpande. Dela den med allt och alla och be om feedback. Var inte rädd att någon tar din idé, ingen kommer ändå kunna ta din vision och drivet och engagemanget som kommer med den.”

“Satsa tidigt på sälj och visa upp din produkt. Anpassa produkten löpande efter feedback i stället för att utveckla den för länge själv innan du vågar visa upp den.”

Värsta fallgrop?

“Att du får med dig fel personer i början. Du känner det snabbt i magen. Ta i så fall beslutet fort och hitta i stället rätt personer.”

Finansiering – vad bör man tänka på?

“Vendre är helt egenfinansierat genom att vi bara någon månad efter att bolaget startades kunde erbjuda en produkt och börja sälja. Produktutvecklingen har sedan kunnat ske löpande utan att behöva externt kapital.  Jag rekommenderar att vänta med att ta ut en stor lön. Satsa på att bygga en buffert i bolaget, både för att du ska kunna sova gott på natten, men också för att du ska kunna satsa när det behövs. Samt för att visa på stabilitet i ett nytt bolag. Det gör att större bolag vågar välja dig som leverantör.”

Var ser du dig själv/företaget om fem år?

“Fem år från nu så är Vendre ett av Sveriges största e-handelssystem och har 50 personer som jobbar med utveckling och drift av e-handelssystemet. Vi har kunder i hela Norden och tittar på ytterligare en tydlig marknad i Europa. Vi ser redan nu hur mycket marknadsandelar vi tar och vilken fördel vi har gentemot andra branschkollegor.”

Vem borde bli nästa Veckans entreprenör – och varför?

Robert Hallgren på The Generation. Robert är utan tvekan Sveriges bästa nätverkare och har drivit upp WordPressbyrån The Generation, som på några år har blivit Sveriges absolut vassaste. Robert är ödmjuk, driven, generös och smart.”

Namn: Karl Kihlbom
Yrke: VD på Vendre
Ålder: 27 år
Bor: Stockholm
Civilstånd: Sambo
Gör helst: Helst på sjön, annars lagar mat och dricker gott vin
Gör helst inte: Administration
Det vet ingen om mig: Att mitt första försök till företag när jag var åtta år var Kalles burktjänst, där jag köpte pantburkar för halva priset från grannarna och sen pantade.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS