Svenska småsparare förlorar miljarder när flera banker nu avvecklar sina Rysslandsfonder, berättar Dagens Industri.

ANNONS

Enligt tidningen har både Nordea och Danske Bank beslutat att avveckla sina Rysslandsfonder.

Utländska ägare kan i dag inte handla med ryska aktier och hur mycket värdet på fondandelarna är i Rysslandsfonderna som nu stängs är oklart.

Nordea räknar med att försäljningen av tillgångarna i bankens Rysslandsfond blir en långbänk. Småspararna med andelar i fonden får alltså vänta på sina pengar.

Hur mycket det blir i slutändan återstår att se men värdet på fondspararnas kapital i Nordeas Rysslandsfond uppgick enligt Dagens Industri till omkring 1,3 miljarder kronor vid senaste månadsrapporten.

Men som sagt – det var då det.

Även Danske Bank som via fondbolaget Danske Invest har två fonder exponerade mot Ryssland – Danske Russia och Danske Eastern Europé – stänger nu dessa fonder.

Här finns stora farhågor från bankens sida att delar av de ryska tillgångarna blivit värdelösa.

Enligt tidningen kommer fler banker att stänga sina Rysslandsfonder, vilket drabbar småsparare och andra investerare.

ANNONS
ANNONS

Carnegie Fonder har däremot inga planer på att likvidera sin Rysslandsfond. Där tycker man att det inte känns ”ansvarsfullt” gentemot investerarna och spararna att avveckla Rysslandsfonden vars värde i tillgångar var cirka 3,5 miljarder kronor före krigsutbrottet, framgår det i Di.

Carnegie har tills vidare även slopat förvaltningsavgiften i Rysslandsfonden då fondbolaget inte kan göra aktieaffärer i nuläget på hårt pressade Moskvabörsen.

Läs även: Vision Fund i jätteras: 276 miljarder borta [Dagens PS]