Dagens PS

Ray Dalio släpper kontrollen över Bridgewater

Miljardären och grundaren av Bridgewater Associates, Ray Dalio, har släppt kontrollen och överfört all sin rösträtt till styrelsen och avgått som investeringschef
Miljardären och grundaren av Bridgewater Associates, Ray Dalio, har släppt kontrollen och överfört all sin rösträtt till styrelsen och avgått som investeringschef. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 okt. 2022Publicerad: 05 okt. 2022

Ray Dalio, miljardären och grundaren av Bridgewater Associates, har försökt i tolv år och nu kan han äntligen släppa kontrollen över bolaget.

ANNONS
ANNONS

Ray Dalio byggde upp Bridgewater Associates till världens största hedgefond med 150 miljarder dollar, cirka 1 669 miljarder kronor, i tillgångar. Han har hittills varit en av bolagets tre investeringschefer, det rapporterar Bloomberg.

Han har nu gett upp kontrollen över bolaget och anförtrott det till en yngre generation ledare som har egna idéer om investeringar. Den 30 september överförde han all sin rösträtt till styrelsen och avgick.

Bolagets co-Chief Executive Officer Nir Bar Dea har sagt i en intervju att Ray Dalio inte längre har det sista ordet och att det är en stor förändring. 

Initierade övergångsplan för 12 år sedan

När Ray Dalio startade bolaget var han fast besluten om att skapa någonting som överlevde honom. Redan 2010 initierade han en övergångsplan. Han kämpade med att söka efter efterträdare och nu när de personerna är på plats är överlämnande av kontrollen det sista steget.

”Detta var händelsernas naturliga utveckling, så fort vi var redo gick vi vidare”, säger Ray Dalio, 73, till Bloomberg.

Han kommer att behålla sin plats i styrelsen med en ny titel: grundare och CIO-mentor och han säger att han inte ville hålla på tills han dog.

Har många stora institutioner som kunder

ANNONS

När Ray Dalio grundade Bridgewater 1975 var han råvaruhandlare och mäklare. Bolaget samlade tiotals miljarder dollar i tillgångar tack vare enastående prestationer på 2000-talet och fick då många stora institutioner som kunder.

På senare tid har Bridgewater visat på lite bättre siffror än de bolaget visade under pandemin. Bridgewaters flaggskepp, Pure Alpha-strategi, har fram till den 30 september i år ökat med 34,6 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om fonder, ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ray Dalio: Lågkonjunktur nära i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS