Hedgefonder gör fyndköp på tillgångar som rasat i Ryssland och Ukraina med de ökade spänningarna i regionen.

ANNONS

Medan institutionella investerare flyr och anser att de politiska riskerna är för höga, så passar hedgefonder på att göra affärer i tillgångar som fallit kraftigt i Ryssland och Ukraina till följd av det spända läget på gränsen till Ukraina.

Det här berättar Financial Times och konstaterar att många stora investerare är nervösa för att den upptrappade militära närvaron i regionen ska resultera i väpnade konflikter i Östeuropa.

Moskva har varnat västvärlden (Nato/USA/EU, Dagens PS.anm) för ”de mest oförutsägbara och allvarliga konsekvenserna”.

Föreställningen är att det som sker kan leda till krig och mer överhängande utlösa sanktioner från väst mot Ryssland, vilket fått finansiella tillgångar i regionen att falla i värde, samtidigt som traditionella förvaltare intar en försiktig position till dessa tillgångar.

Hedgefonder ser köptillfällen

De sistnämnda tampas redan med en trög start på året på finansmarknaderna till följd av hotet om en mer aggressiv penningpolitik i USA med i första hand stigande räntor för att bekämpa landets skyhöga inflation.

Hedgefonder har inte samma syn på saken, de tror inte att Rysslands president Vladimir Putin vill riskera en omfattande konflikt. Hedgefonderna passar i stället på att leta fynd på den ryska och ukrainska tillgångsmarknaden, skriver FT.

”Vi är ganska säkra på att det inte kommer att bli något krig”, säger David Amaryan, grundare av Balchug Capital, en global fond med fokus på Moskva, till tidningen.

ANNONS
ANNONS

David Amaryan berättar för FT att han tankat aktier både i den ryska energijätten Gazprom och finansbolaget Sberbank.

Han ser det som otänkbart att Ryssland ska annektera Ukraina, tanken är ”absurd”, anser han.

Aktier i ryska energibolag anses billiga

Även Charles-Henry Monchau, chefsinvesterare på Genèvebaserade Bank Syz, uppger för FT att horisont med hopp om god avkastning intagits mot såväl storbolag som mindre bolag i Ryssland.

Värderingarna i framför allt ryska energibolag anses som ”relativt låga” och det finns en tro på att Ryssland kan bli en av årets bäst presterande aktiemarknader under 2022.

Vissa förvaltare av hedgefonder tar även, skriver FT, position i statsobligationer i Ukraina.

”Vi tror att om man ser det ur ett ryskt perspektiv är en upptrappning mycket meningsfull, men inte ett krig”, säger Pavel Mamai, grundare av Londonbaserade tillväxtmarknadshedgefonden ProMeritum Investment Management, till Financial Times.

Institutionell förvaltare varnar för Armageddon

Institutionella penningförvaltare är som redan nämnts mer oroliga och vågar inte ta några risker.

ANNONS
ANNONS

Vincent Mortier, vice investmentchef på Amundi, beskriver i artikeln det som händer i Ukraina och Ryssland som ”en svart svan”, en händelse som är svår att parera för.

Men om det värsta scenariot inträffar kan det ”få konsekvenser av Armageddon-typ”, varnar han.

Läs även: Putins oligarker som blir straffade av sanktioner [Dagens PS]

Läs mer: Analys: Aktiemarknaden kan överdriva oron för Ukraina [Dagens PS]

Läs vidare: Genéve: Ryssland tonar ner invasionshot [Dagens PS]