Vd:n för norska oljefonden, världens största statliga förmögenhetsförvaltare, varnar nu för usel avkastning i åratal på grund av inflationen.

ANNONS

Det är Financial Times som berättar att norska oljefonden nu går ut med en varning till investerare att inflationen kommer slå hårt mot avkastningen under lång tid framöver.

Farhågan är att inflationsökningen blir permanent och att det drabbar såväl aktier som obligationer när kraftiga räntehöjningar för att bekämpa det höga inflationstrycket blir ett bestående inslag i världsekonomin.

Norska oljefonden äger enligt FT motsvarande 1,5 procent av alla världens börsnoterade företag och Nicolai Tangen, som är vd, förklarar i intervju med tidningen att tecknen är tydliga att inflationen är värre än många befarat.

Tangen: ”Tuffare tider framför oss”

”Vi kommer att ha mycket tuffare tider framför oss. . . med extremt låga räntor och en mycket hög aktiemarknad, och med ökande – och på vissa ställen accelererande – inflation under en lång tid och med låg avkastning”, säger Tangen, enligt FT.

Den statliga oljefonden ökade sin avkastning med hela 14,5 procent under fjolåret, det fjärde starkaste året under oljefondens historia, enligt egen utsago.

Norska oljefonden har sitt mandat genom Norges centralbank och investerar i aktier, obligationer och fastigheter.

ANNONS
ANNONS

Sedan finanskrisen 2008 har det bara pekat uppåt för norska oljefonden, men nu varnar vd Nicolai Tangen för att de goda tiderna är på väg att ta slut.

Läs även: Fondinvesterare köper i dippen – stor rush i USA [Dagens PS]