Fondspararna har spritt riskerna i breda globalfonder i december – omikron är främsta orsaken, konstaterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

ANNONS

Frida Bratt på Nordnet förklarar att börsklimatet varit mer osäkert i december – åtminstone till en början – vilket uppges vara största förklaringen till att privatspararna fokuserat på att sprida riskerna i breda globalfonder.

”En del passar också på att balansera om i portföljen efter ett urstarkt börsår, med köp av en räntefond, säger Frida Bratt i ett pressmeddelande från nätmäklaren.

Osäkerheten kring den smittsamma omikronvarianten av covid-19-viruset har fått spararna att i högre grad välja bort smala fonder till förmån för breda globalfonder.

Förnybar energi dumpas

”Smalare landfonder innebär en högre risk, vilket inte minst sparare i exempelvis Kinafonder känt av under året. I december kunde vi se hur breda indexföljande globalfonder storköptes, liksom tillväxtmarknadsfonder med exponering mot flera olika marknader”, säger Frida Bratt.

Spararna har under december fortsatt sälja av fonder inriktade mot förnybar energi.

”Sektorn förnyelsebar energi gick extremt bra under 2020, men därefter har fonder med detta fokus gått betydligt sämre. Många bolag i sektorn är förhoppningsbolag, vilka till sin natur är sådana som drabbas hårt av exempelvis inflationsoro. Fondtypen har haft en tung månad, och nu har många sparare tröttnat”, säger Bratt.

10 mest köpta fonderna hos Nordnet i december:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsförsäkringar Global Indexnära
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
Öhman Etisk Emerging Markets
Swedbank Robur Access Asien
SPP Aktiefond Global
SPP Aktiefond USA
AMF Aktiefond Småbolag
DNB Global Indeks
Spiltan Räntefond Sverige

ANNONS
ANNONS

10 mest sålda fonderna

Storebrand Renewable Energy
Carnegie Strategifond
BNP Paribas Energy Transition
Gladiator
FIRST Generator
Öhman Obligationsfond
Adrigo Small & MidCap
Brummer Multi-Strategy
Nordea Småbolagsfond Norden
Nordea Klimatfond

Läs även: Hög riskaptit 2021 bland aktiesparare [Dagens PS]