Framgångsrik fondförvaltare som går sin egen väg tipsar om aktier som håller ”i alla väder” och står pall i en lågkonjunktur.

ANNONS

Bland Wall Streets tyngsta banktoppar och techprofiler ljuder larmet om att en recession är i antågande.

Riskerna för att USA kastas in i en lågkonjunktur har ökat markant, anser både JPMorgans vd Jamie Dimon och Goldman Sachs vd David Solomon.

Även Amazongrundaren Jeff Bezos och Teslas och SpaceX:s vd och grundare Elon Musk – världens två rikaste personer alltså – ser recessionsscenarier framför sig.

Det är de kraftiga räntehöjningarna i försöken att tämja inflationen som väntas utlösa en lågkonjunktur och på finansmarknaderna är volatiliteten som bekant fortsatt stor – börserna åker bergochdalbana.

Ena dagen är aktiemarknaden upp som en sol, nästa dag faller den platt som en pannkaka.

Kör sin egen taktik med skivstångseffekt

Fondgurun Brian Arcese, portföljförvaltare på Foord Asset Management, målar trots anhopningen av orosmoln inte allt i svart.

Hans strategi är att i rådande situation tanka aktier som håller i alla väder, berättar CNBC.

”Du måste ha aktier som fungerar i alla typer av ekonomiska miljöer”, sade han i en intervju med CNBC Pro Talks förra veckan, vilket även Dagens PS delvis uppmärksammade då i artikeln: Fondproffs hissar tre billiga aktier i Kina .

Brian Arcese håller inte med om att en balanserad portfölj prompt måste ha 60 procents allokering (fördelning) mot aktier och 40 procents exponering mot obligationsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Fondförvaltaren hissar aktietrojka

Det är vad de flesta experter brukar rekommendera. Men Brian Arcese tillämpar i stället en ”skivstångsstrategi” med positioner i både tillväxtaktier och värdeaktier, men han ser även potential i svåra tider i aktier som hamnar mellan spektrumet tillväxt och värde, framgår det.

Det primära för den som vill ”lågkonjunktursäkra” sin portfölj, säger fondexperten, är att bolagen har starka ledare i toppen med en historia av kunna allokera kapital och navigera genom en turbulent ekonomisk cykel.

Han lyfter fram tre aktier som han anser är motståndskraftiga vid en recession: United Health med säte i Minnesota, USA, defensiva Air Products och koppargruvföretaget Freeport McMoRan vars aktie fallit 24 procent i år, enligt CNBC.