Dagens PS

Fler Johan än kvinnor bland fondförvaltare

Fearles girl står staty på Wall Street sedan 8 mars 2017. Men fortfarande har jämställdheten en lång bit kvar i finansbranschen. Endast 9 procent av svenska fondförvaltare är kvinnor enligt ny statistik.
Fearles girl står staty på Wall Street sedan 8 mars 2017. Men fortfarande har jämställdheten en lång bit kvar i finansbranschen. Endast 9 procent av svenska fondförvaltare är kvinnor enligt ny statistik. (Foto: Mark Lenihan/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 mars 2024Publicerad: 19 mars 2024

Endast 9 procent av alla svenska fondförvaltare är kvinnor visar nya siffror. Då är Sverige ändå bäst i Norden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Problemet med en ojämställd finanssektor har rapporterats här hemma såväl som i finansmeckat Wall Street.

Danmark sämst i klassen

Givet Sveriges starka position på jämställdhetsområdet i övrigt skulle man dock kunna hoppas att vi låg hyfsat lång fram även här.

Så är dessvärre inte fallet.

“Nordiska länder placerar sig år efter år i topp när länder rankas efter jämställdhet, men när det kommer till fondförvaltning ser det betydligt dystrare ut”, konstaterar Johanna Englund Morningstar som tagit fram statistiken.

Undersökningen som även Dagens Industri skriver om slår fast att kvinnor fortfarande är kraftigt underrepresenterade i förvaltarkollektivet.

Det gäller Sverige. Kanske ännu mer våra nordiska grannländer.

“Sverige lyckas bäst av de nordiska länderna, men med en ytterst blygsam siffra av 9 procent av fonderna som förvaltas av en kvinna eller ett team av enbart kvinnor. I Danmark är resultatet än mer chockerande: endast 1 procent av fonderna, eller fyra av de totalt 684 fonderna, förvaltas av en kvinna eller ett team av kvinnor. I Norge och Finland är samma siffra 6 procent respektive procent”, kommenterar Morningstar statistiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Frustrerande läge

En fakta som kanske ännu mer illustrerar hur skev könsfördelningen är bland svenska fondförvaltare är att det finns fler förvaltare som heter Johan eller Carl-Johan i Sverige än kvinnliga förvaltare – totalt sett. Den första gruppen är 80 till antalet medans kvinnorna är 75.

I Danmark, som är sämst i Morningstars genomgång, är den endast 19 kvinnor i förhållande till 71 Anders som förvaltar.

Alexandra Morris, investeringsdirektör på Skagen Fonder, är frustrerad över läget i en kommentar till DI:

“Vi behöver bli bättre på att informera om hur spännande det är att arbeta inom finans. Eftersom forskningen visar att blandade team presterar bättre bör ledningarna anstränga sig för att anställa fler kvinnor”, säger hon.

Hela undersökningen går att ta del av här.

Läs mer:

Svenska fondförvaltare ser ljusare på börsen. Dagens PS

ANNONS

Kvinnorna utklassade männen på börsen 2023. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS