Dagens PS

Finansinspektionen ska prioritera "grönmålning" i fonder

Grönmålning
Finansinspektions generaldirektör Erik Thedéen säger att myndigheten ska prioritera "grönmålning". (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 feb. 2022Publicerad: 03 feb. 2022

Så kallad “grönmålning” där fonder framhåller sig som mer hållbara än de är, kommer att vara ett av Finansinspektionens prioriterade områden under 2022, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Gröna fonder med fokus på hållbarhet är bland de hetaste på marknaden, vilket också gör att mindre ärliga aktörer också marknadsför sina fonder som hållbara – trots att de inte är det. Fenomenet kallas “greenwashing”, eller grönmålning på svenska, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. 

Att få bukt på de problemen kommer vara ett av Finansinspektionens mest prioriterade områden framöver och något man ska granska särskilt under 2022, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

“Den finansiella sektorn spelar en viktig roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Den risk vi har störst fokus på inom området är risken för grönmålning. Vi kommer bland annat att kartlägga fonder med hållbarhet som mål och undersöka ett antal fondförvaltare där risken för grönmålning är stor”, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen ska också fokusera extra på konsumtionslånen som växer och granska att låneföretagen inte ger lån till personer som har eller riskerar att få betalningsproblem.

De ska också granska hur finansföretagen skyddar sig mot it-incidenter och cyberattacker och att de har ordentlig koll på sina underleverantörer samt hur betaltjänstföretag jobbar mot penningtvätt och vilka risker marknadsfinansieringen och företagsobligationsfonder medför för det finansiella systemet, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Läs även: Så undviker du fondernas ”greenwashing”

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS