Dagens PS

Chef för hedgefond: Vi har bara kontanter nu

Chef för hedgefond: Vi har bara kontanter nu
Chefen för hedgefonden Toews Assets säger att de nu har 90 procent av tillgångarna i kontanter. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022

Phillip Toews är chef för Toews Assets, en hedgefond värd 2,2 miljarder dollar (knappt 21,8 miljarder kronor). Han har tidigare förutspått två björnmarknader, och tror att det är dags igen. Därför väljer han nu att ha i princip alla fondens tillgångar i kontanter. 

ANNONS
ANNONS

Det är inte första gången Phillip Toews lämnat marknaden för att han tror på ras. I februari 2020 var det samma sak, och därmed undgick han covid-kraschen. Också inför finanskrisen 2008 lyckades han begränsa skadan. Nu är han ännu en gång övertygad om att det blir ett rejält ras på marknaden.

Algoritmerna styr hedgefond

Phillip Toews använder dataalgoritmer i sin investeringsprocess, och algoritmerna visar en riktigt usel marknad för aktier. Nu är han alltså chef för en hedgefond med 90 procent av tillgångarna i kontanter.

“Algoritmerna är designade för att reagera i en tidig fas när marknaden går ned och flytta till sidlinjen”, säger Phillip Toews till Insider.

“Vi är helt enkelt totalt defensiva, och vårt perspektiv baseras främst på värderingar, men också på allt vi vet händer i Ukraina, och inflation. Vi kommer att få se en björnmarknad på de breda USA-indexen som S&P 500 i år”, fortsätter han.

Höga värderingar och världsproblem

Den fortsatt höga inflationen har inte räknats in än, anser Toews, och om trenden fortsätter kommer aktier med högt pris att ha längre att falla. De perioder Toews jämför med är 1915-1920, 1941-1951 och 1973-1981, och slutsatsen han dragit är vad som ligger bakom beslutet att lämna marknaden.

“I alla tre perioderna med hög inflation såldes aktier av i hög grad när inflationen rörde sig från bra till galopperande”, säger Toews till Insider. “”Så jag tror att om man tittar på historien angående vad som hänt med inflation i kombination med höga värderingar och tillgångsproblem med Ukraina, möjlig livsmedelsbrist globalt och allt sånt, så ger det en mycket mörk bild för aktiemarknaden.”

ANNONS

Läs även: Hedgefondjätten på väg mot sitt hittills sämsta år 

Läs även: Den panke miljardären åtalas – misstänks för bedrägeri 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS