Efter januari steg flera ETF:er med inriktning på cannabis kraftigt på amerikanska börser, konstaterare CNBC. Anledningen är bland annat kommande ändringar i lagstiftningen.

ANNONS

De amerikanska cannabisaktierna har varit en skakig historia, och många störtdök under senare delen av 2021. Men nu tycks de vara på väg upp igen. Efter januari var det flera börshandlade fonder med inriktning på cannabis som gick upp mer än tio procent. Även genom svenska mäklare går det att köpa in sig i fonderna.

Några av de amerikanska cannabis-ETF:er som gått framåt är:

MSOS – AdvisorShares Pure US Cannabis ETF (22 procent)

MJ – ETFMG Alternative Harvest ETF (14 procent)

YOLO – AdvisorShares’ Pure Cannabis ETF (16,5 procent)

POTX – Global X Cannabis ETF  (21 procent)

ANNONS
ANNONS

CNBS – Amplify Seymour Cannabis ETF (20 procent)

THCX – The Cannabis ETF (14 procent)

Dan Ahrens, som förvaltar MSOS, en av marknadens största cannabis-ETF:er, sager till CNBC att det framför allt är cannabisaktier från USA som kommer att växa den närmaste tiden.

Anledningen är att lagstiftningen återigen har tagit kliv framåt. Även om cannabis inte är legaliserat i USA som helhet, så håller lagstiftningen för investeringar i cannabis på att ändras.

En annan förvaltare som vädrar morgonluft är THCX:s Matt Markiewicz som säger till CNBC att aktierna har en chans i år. Men samtidigt kommer räntehöjningarna även att märkas för cannabismarknaden.

ANNONS
ANNONS

”Även om vi inte tycker att man ska kasta ut barnet med badvattnet, så har cannabisaktier i stortsett lidit samma öde som techaktier inom omställning”, säger Markiewicz

”Om den nedgången har avstannat nu så finns det en chans att vi fortsätter att se en uppgång vad gäller cannabisaktier de kommande veckorna. Det gäller särskilt företag med starka affärsmodeller.”