Kryptobranschens tillväxt slukar enorma mängder energi. I ett försök att göra krypto ”grönt” flyttar en del bolag till nordiska länder. Men här konkurrerar den med andra branscher som vill ha förnybar el, skriver CNBC.

ANNONS

Efter att Kina hade förbjudit kryptovalutor och så kallad kryptobrytning förra året hamnade många aktörer i stället i Kazakstan. Där blev elnätet så överbelastat att landet började överväga att bygga ett nytt kärnkraftverk.

Det går åt mycket processorkraft i brytningen, då det som kallas för proof-of-work används. Det rör sig om avancerade matematiska problemlösningar som i slutändan används för att verifiera transaktioner i kryptovaluta.

Den stora energiåtgången är en av flera orsaker till att Kina förbjöd valutan. Och alla länder där krypto har blivit stort känner av det i sina energisystem. Blockkedjan för bitcoin använder idag lika mycket energi som hela nationer, konstaterar CNBC.

Nu har kryptobolag börjat visa intresse för att etablera sig i nordiska länder i stället, eftersom den utbyggda vattenkraften gör att vi producerar mycket fossilfri el. Hive Blockchain är till exempel en kanadensisk firma som har etablerat sin cirka 8000 kvadratmeter stora datahall i Boden av just det skälet.

Där bryter bolaget kryptovalutan ethereum med hjälp av 15 000 samlade stora datorer.

ANNONS
ANNONS

Grön krypto kan blockera annan verksamhet

Eftersom all elektricitet där kommer från vattenkraft och vindkraft är den 100 procent förnybar, vilket är ett argument för att krypto från Hive Blockchain är ”ren”. Det faktum att man bara använder sådan energi som annars skulle ha gått till spillo i nätet är ytterligare ett argument.

Men den växande mängden energi som går åt till att ta fram kryptovalutor bekymrar andra svenska aktörer.

Svenska Finansinspektionen har nu uppmanat EU att helt förbjuda kryptobrytning just på grund av dess miljökonsekvenser.

”Producenter av kryptotillgångar vill gärna använda mer förnybar energi, och de ökar sin närvaro i Norden”, konstaterade Finansinspektionen i ett uttalande förra året.

Men, konstaterar myndigheten, Sverige behöver i stället den förnybara energin till omställningen av grundläggande näringar.

”Den ökande närvaron av kryptobrytare hotar våra möjligheter att uppnå målet i Parisavtalet”, skriver Finansinspektionen.

ANNONS
ANNONS

Alltmer smutsig brytning

Trots att företag inom kryptobranschen i tilltagande utsträckning blir måna om att använda förnybar energi är det svårt på grund av att många andra branscher tävlar om samma energi.

Efter att Kina förbjöd kryptobrytning hoppades många brytare på en grönare kryptobransch, men en studie som publicerades i februari i år visar att den energi som branschen använder blir alltmer smutsig i stället.

Greenpeace råd till kryptobranschen är att byta tillvägagångssätt. I stället för att använda processen proof-of-work bör brytare tillvägagångssättet bli proof-of -stake, en process som kräver mindre energi. Ethereum håller på att byta blockkedjeteknik av den anledningen. En del användare menar att det kommer att göra den 99 procent mindre energikrävande. Hur det blir framöver är fortfarande oklart.

Läs också:

Kryptobranschen kan få Kazakstan att bygga kärnkraftverk [Dagens PS]