Kryptovalutan bitcoin har länge blivit hyllad för sin säkerhetslösning där tillgångarna läggs i krypterade digitala plånböcker. Men det som utvecklarna inte har tagit i beaktning är hur svårt folk har att komma ihåg lösenord.

ANNONS

Bitcoin har handlats ner kraftigt under den senaste veckan men har efter fjolårets kursrusning gjort många investerare förmögna under en kort tid.

En av de som har sett värdet på sitt bitcoininnehav öka kraftigt i värde Stefan Thomas, som i dagsläget äger bitcoin till ett värde av 220 miljoner dollar, cirka 1,8 miljarder kronor.

Det finns bara ett problem.

Han har glömt bort lösenordet till sin digitala bitcoinplånbok och förbrukat åtta av tio lösenordsförsök innan han permanent blir låst från plånboken, rapporterar New York Times.

Lager av lösenord

Dilemmat är vanligt för bitcoininvesterare. Till skillnad från ett vanligt bankkonto finns det ingen centraliserad funktion som administrerar konton och kan återställa lösenord.

ANNONS
ANNONS

I stället lagras lösenorden på en extern hårddisk som i sin tur också kräver ett lösenord för att få tillgång till.

Stefan Thomas har själv tappat bort pappret där han skrev ner lösenordet till hårddisken och säger att problemet har lett till mycket stress i hans vardagsliv.

”Jag brukade bara ligga i sängen och tänka på det”, säger han och fortsätter:

”Sedan gick jag till datorn med en ny strategi – och det fungerade inte och jag blev desperat igen.”

Skeptisk till teknologin

Sedan dess har Stefan Thomas blivit allt mer skeptisk mot ett betalningssystem utan banker och centraliserade betalningssystem.

“Hela idéen med att man ska vara sin egen bank – låt mig säga så här: Gör du din egna skor?”, säger han till New York Times.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt är problem högst utbrett bland bitcoininvesterare.

Enligt analysfirman Chainanalysis är 20 procent av alla bitcoins förlorade eller placerade i digitala plånböcker som ägaren inte har åtkomst till.

Det innebär att bitcoin till ett värde av 140 miljarder dollar, cirka 1 100 miljarder kronor, är försvunna.

Läs mer: Råkade slänga över en miljard – på soptippen