Dagens PS

Nytt BankID – experter varnar för falska kopior

BankID:s nya digitala id-kort
BankID:s nya digitala id-kort kan lätt förfalskas. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 09 okt. 2023Publicerad: 09 okt. 2023

Nästan en miljon svenskar använder redan BankID:s nya digitala id-kort. Samtidigt larmar experterna om att det är lätt att förfalska id-kortet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nya id-kortet började användas 19 juni och har hittills nått ut till nästan en miljon svenskar. Det finns givetvis en rad säkerhetsfunktioner som är inbyggda i det nya digitala id-kortet, men experter varnar nu för att det inte räcker, eftersom det är enkelt att använda falska kopior.

“Id-kortets qr-kod bygger på ett väl beprövat kryptografiskt system baserat på uppgifterna som finns i chipet på ditt fysiska pass eller id-kort. Men om man bara lutar sig mot en visuell kontroll, då fungerar det sämre än ett fysiskt id-kort”, säger Pontus Johnson, expert på cyberförsvar och informationssäkerhet vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Förfalska id-kort går snabbt

Att tillverka ett förfalskat id-kort tar bara några minuter menar cybersäkerhetsexperten Fredrik Blix.

“Jag tog två screenshots och satte ihop det till en rörlig gif-bild som växlar. Det ser ut ungefär som ett vanligt legg om man inte vet exakt vad man ska kolla efter. Exempelvis ska bakgrunden röra sig saktare än qr-koden”, säger han till DN.

Blix tror att personer kommer vilja förfalska id-kort för att till exempel komma in på nattklubbar, när de inte har åldern inne. Även fast det digitala kortet inte är så säkert för närvarande så kommer det utvecklas över tid, där Blix är övertygad om att det så småningom kommer bli säkrare än att fysiskt id-kort.

Näringslivet måste ta ansvar

Fram till dess måste näringslivet också ta sitt ansvar i frågan menar Petter Dahl på Finansiell ID-teknik Bid ab vidare.

“Det är företagens ansvar att utbilda sin personal. Vi jobbar aktivt med att sprida kunskap om hur digitalt id-kort ska användas och kontrolleras. Det innebär bland annat ett gediget utbildningsarbete för de företag som tar emot den digitala legitimationen.”

Läs även:

Varningen: De försöker kapa ditt bankID – Dagens PS

Lurar offer på Linkedin – “avancerade attacker” – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS