Dogecoin är skämtet som blev en miljardvaluta. Det är kanske inte världens bästa investering, men bättre än ett lotteri, tycker miljardären Mark Cuban.

ANNONS

Den amerikanska entreprenören, investeraren och miljardären Mark Cuban försökte sig på att förklara fenomenet med Dogecoin vid ett besök på Ellen DeGeneres tv-show. Han kallade kryptovalutan för ”den galnaste storyn någonsin”.

”Sammantaget, när någon tar upp Dogecoin till dig och frågar dig om det är en bra investering, skulle jag säga att det inte är världens bästa investering men det är mycket bättre än ett lotteri, och det är ett utmärkt sätt att lära sig och börja förstå kryptovalutor”, säger Mark Cuban.

Började som en skämtsam tweet

Kryptovalutan som började som ett skämt.

Australiensiska studenten Jackson Palmer, som identifierar sig själv som en ”helt vanlig nörd”, kombinerade 2013 två av internetkulturens just då hetaste saker, kryptovalutor och en meme som kallas Doge, med en bild på en hund av rasen Shiba Inu som uttrycker saker som ”much wow”.

Palmer twittrade skämtsamt ut: ”Investerar i Dogecoin. Ganska säker på att det är nästa stora grej”.

Tweeten fick massor av uppmärksamhet och Palmer fortsatte skämtet, köpte upp domänen dogecoin.com, och la upp en text med budskapet att om någon ville hjälpa honom göra Dogecoin till verklighet så kunde de höra av sig.

Gjordes på några timmar

På andra sidan jorden satt Billy Markus, en mjukvaruingenjör på IBM i Kalifornien, USA. Han kom fram till att lättaste sättet var att bara ta bitcoins öppna källkod och ersätta alla ”bitcoin” med ”dogecoin”. Kryptovalutan var enkelt skapad på bara några timmar.

Vad är det då som är speciellt med Dogecoin? Egentligen ingenting, förutom hunden på framsidan. Priset för en Dogecoin är i skrivande stund 30 cent, men det totala värdet på kryptovalutan som baseras på ett internet-meme är nu 37 miljarder dollar, motsvarande 310 miljarder svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Eller som Mark Cuban förklarade det i sitt framträdande hos Ellen DeGeneres:

”Bitcoin är som en digital version av guld, Ethereum är en digital version av en valuta och sedan har du Dogecoin, vilket bara är kul”.

Läs mer: Musk uppmanar storägare att sälja kryptovalutan