Mastercard kommer under tisdagen att presentera en ny mjukvara som hjälper banker att identifiera och stänga av transaktioner från bedrägeribenägna kryptobörser, rapporterar CNBC

ANNONS

Systemet heter ”Crypto Secure” och ska använda sofistikerade AI-algoritmer för att bedöma risken för brott associerade med kryptobörser anslutna till Mastercards nätverk med data från blockkedjan, ett offentligt register över kryptotransaktioner, såväl som andra källor.

Tjänsten drivs av CipherTrace, en blockkedjesäkerhets-startup som Mastercard köpte förra året.

Mängden kryptoplånböcker med kända kriminella kopplingar steg till rekordnivåer på 14 miljarder dollar förra året, enligt data från blockkedjeanalysföretaget Chainalysis – en konkurrent till CipherTrace.

Färgkodade betyg mot kryptobedrägerier

På Crypto Secure-plattformen visas banker och andra kortutgivare en instrumentpanel med färgkodade betyg som representerar risken för misstänkt aktivitet, med riskens svårighetsgrad som sträcker sig från rött för ”hög” till grönt för ”låg”. Tjänsten bedömer inte om en specifik kund ska avvisas, det är upp till kortutgivarna.

”Tanken är att den typ av förtroende vi tillhandahåller för digitala handelstransaktioner, vi vill kunna ge samma typ av förtroende för digitala tillgångstransaktioner för konsumenter, banker och handlare”, säger Ajay Bhalla, president för cyber och intelligens på Mastercard till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Analys: Kryptovalutor avgörande för att bekämpa brott 2022 [Dagens PS]

Läs även: JPMorgans vd kallar krypto för Ponzi-bedrägeri [Dagens PS]